Първолаците – по цял ден на училище от 15 септември

Първолаците – по цял ден на училище от 15 септември

Предучилищната подготовка става задължителна за всички 5-годишни българчета, обявиха от ръководството на министерство на образованието Първокласниците минават на целодневно обучение от есента на 2010 г., а забавачката ще е задължителна за 5-годишните, обяви зам.-просветният министър Милка Коджабашиева. За целодневното обучение може да стартира още тази година и за това са предвидени средства в бюджета на министерството, увери тя.

Новият закон за училищното образование вече бил готов в суров вид и в края на месеца предстои да започне широкото му обществено обсъждане.

Правилникът и в момента предвижда целодневна организация на учебния процес за първи клас и за това не е нужна законова промяна, но за да стане забавачката задължителна за 5-годишните, трябва корекция в нормативна уредба.

В новия закон ще бъде заложена и промяна в структурата на образование. Основните идеи в него са основното образование да приключва в 7-ми клас, а гимназиалното да е на два етапа. В първия – от 8 до 10 клас, трябва да е овладян общообразователният минимум, а по нататък – след 10-ти клас, да се надгражда. Там ще се заложи на профилирано и професионално обучение. Най-рано от учебната 2011-2012 г. има голяма вероятност да се учи по нови учебници, а през 2010-2011 г. децата ще продължат да учат по старите учебници.

Възможно е обаче по предложение на министъра на образованието или на авторите на учебниците, да бъдат подменени отделни текстове с други – “по обективна необходимост”.

“Учебната програма не е фиксирала автори и произведения”, уточни зам.-министър Коджабашиева. Тя даде за пример един от скандално известните текстове – за “Лиска Миска” от учебника по музика за трети клас, който е отпаднал през 2008 г. именно по критерия “обективна необходимост”.

По първоначални разчети разработването на нови учебни програми и планове по всички дисциплини ще струва около 50-70 млн. лв. Сериозната работа по тях обаче ще започне едва след окончателното приемане на Закона за училищното образование. Отсега се знае, че ще бъде въведен нов предмет в гимназиалния курс – “Препдприемачество”.

До края на март в суров вид трябва да се появи и Законът за висшето образование, каза и просветният министър Сергей Игнатов. Той е категоричен, че обсъждането на проекта няма да мине безболезнено. Особено драматично ще е приемането на механизма за намаляване на броя на университети у нас. “Сходните по предметна област университети ще формират обща структура. Това е наложително да се случи”, категоричен бе Игнатов. Сега у нас ВУЗ-овете са 51, предстои да станат 40, с тенденция за още по-чувствително намаляване чрез “отваряне на вратата за преструктурирания”.

“Ще видим как ще стане тази работа. Това е един проект – той ще се случи или няма да се случи”, заяви той по повод на Пернишкия университет. “Дори и да мине през парламента, един университет трябва да привлече студенти. Идеите на бабите да дават стаи под наем, невинаги съвпадат с мечтите на младите хора”, отсече той.

Вирни се горе