Първи учебен ден

Първи учебен ден

Днес във всички училища у нас ще бъде дадено началото на новата учебна година.

Около 63 хил. са първокласниците в страната тази година.

С химна на Република България и вдигането на националния флаг ще бъде открита новата 2011/2012 година в 13-те учебни заведения, които функционират на територията на община Смолян. 322-ма са първокласниците в общината.Всеки от тях ще получи подарък на първия учебен ден – книжка, придружена с послание от кмета на общината.

От днес влиза в сила и Наредба 6 за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения, приета на 10 август 2011 г. от Министерството на здравеопазването.

Наредбата предвижда хранене по пет пъти на ден вместо сегашните три пъти на ден.

Правилата на наредбата ще се прилагат в детските градини, детските лагери, домовете за деца, частните детски градини, частните детски кухни. Досегашният рецептурник, по който се изготвя седмичното меню в детските градини ще бъде променен.

Наредбата ограничава консумацията на белия хляб, сирена с растителни мазнини, пилешко месо с кожа. Консумацията на колбаси е забранена. Недопустимо ще бъде използването на картофено пюре на прах. Предвижда се храната да се приготвя чрез варене, печене или на пара. Плодовете ще се нарязват непосредствено преди консумацията им. Децата трябва да пият слабо минерализирана вода, изворна или трапезна. Соковете трябва да са само натурални. Тортите и шоколадите се ограничават до два пъти седмично.

Екипът на “SmolyanNews.com” честити Новата учебна година на всички ученици,учители и родители, и пожелава на добър час!

Вирни се горе