Парламентът записа: Официалният език в образованието е българският

Парламентът записа: Официалният език в образованието е българският

Предложение за изучаването на майчин език, различен от българския, като задължително, предизвика днес спор в парламента.

Народното събрание отхвърли предложението на Лютви Местан от ДПС за нов текст в закона за предучилищното и училищното образование с 21 гласа “за”, 80 – “против” и петима въздържали се.

Отхвърленият текст предвиждаше системата на училищното образование да осигурява на учениците от малцинствата, наред със задължението им да изучават и ползват български език, задължителното изучаване на техния майчин в рамките на 4 часа седмично в съответствие с държавния образователен стандарт за общообразователна подготовка по учебния предмет “Майчин език”, разработен в рамките на държавния образователен стандарт.

С гласовете “за” на 86 депутати в закона беше окончателно записано, че официалният език в системата на предучилищното и училищното образование е българският.

Парламентът прие още на децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование да се осигуряват условия за усвояване на български книжовен език.В училищата, в които се изучава интензивно чужд език, учебни предмети може да се изучават на него в съответствие с държавния образователен стандарт за учебния план, прие още парламентът.

Вирни се горе