Парламентът отхвърли вота на недоверие

Парламентът отхвърли вота на недоверие

Депутатите отхвърлиха петия вот на недоверие към правителството на премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Гласуваха общо 210 народни представители, от които 72 подкрепиха вота, 136 бяха “против”, двама се въздържаха.

Минимумът необходими гласове, за да мине вотът на недоверие, са 121 гласа “за”.

Правителството подкрепиха депутатите от ГЕРБ и независими. “За” вота гласуваха вносителите от Коалиция за България и ДПС и един независими.

Сините и “Атака” не участваха в гласуването. Двама независими се въздържаха.

Вотът беше внесен от БСП, ДПС и независими депутати заради доклада на Европейската комисия и провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Дебатите се проведоха във вторник на извънредно заседание.

На заседанието на парламента и на гласуването присъстват вицеремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на правосъдието Диана Ковачева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов.

Лидерът на РЗС предложи 15-минутна почивка, в рамките на която председателят на парламента Цецка Цачева да покани депутатите от “Атака” да влязат в залата. Цачева прикани квесторите да поканят депутатите от парламентарните групи на “Атака” и Синята коалиция да влязат в зала и да гласуват, но те не го направиха и не гласуваха. В дневния ред на парламента днес са и промени в Закона за защита от дискриминация.

Вирни се горе