Парламент без журналисти не е Народно събрание, а Партиен дом

Парламент без журналисти не е Народно събрание, а Партиен дом

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява ръководството на Народното събрание да осигури адекватни условия за работа на представителите на медиите.

В сряда, първия ден на новия политически сезон, журналистите, отразяващи работата на парламента, бяха изненадани, че за тях е отредено място в приземен етаж на бившия Партиен дом, където вече ще заседава Народното събрание.

Репортерите са без достъп до останалата част на сградата, където влизането се осъществява с магнитни карти, с каквито разполагат само депутати и служители.

Подобно ограничение силно възпрепятства работата на медиите, които няма да имат пряк достъп до народните представители и ще бъдат в ситуация да предават единствено протоколни изказвания и съобщения.

В една парламентарна република е недопустимо парламентът да заседава на тъмно и представителите на народа да бъдат отделени от медиите. Това е и нарушение на конституционното право да се търси и получава информация.

Ограничения на достъпа на журналисти до народните представители бяха въведени и в предишната сграда на Народното събрание заради противоепидемичните мерки.

АЕЖ – България е на мнение, че създадената организация за защита на здравето на работещите в парламента трябва да бъде такава, че да не нарушава правото на достъп до информация и прозрачността в работата на тази институция. Отделен въпрос е и този дали има добри условия за работата на журналистите, дали работят климатична и отоплителна система, дали получават добър звук от пленарната зала, и дали е осигурен интернет и добри възможности за предаване на информация, което също е съществено за професионалните ангажименти на медиите.

АЕЖ – България категорично заявява, че сграда, в която медиите са натикани в изолатор, би могла да бъде Партиен дом, но не и Народно събрание на една демократична държава.

Вирни се горе