Папа Франциск: България трябва да се справи с демографската си криза

 Папа Франциск: България трябва да се справи с демографската си криза

“30 години след края на тоталитарния режим, България е изправена пред последствията от емиграцията през последните десетилетия на повече от 2 милиона нейни съграждани, търсещи нови възможности за работа. В същото време България, подобно на много други страни от Стария континент, трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима – демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа, като последствие от намаляването на доверието в бъдещето”, посочи Негово светейшество папа Франциск на площад “Атанас Буров”, след пристигането си у нас, предава БТА.

По думите на папа Франциск България се сблъсква не само със спад в раждаемостта, но и с интензивния миграционен поток, който е довел до обезлюдяването и изоставянето на много села и градове.

“Освен това, България се сблъсква и с явлението на онези, които се опитват да влязат в нейните граници, за да избягат от войни и конфликти или от бедност, и се опитват да достигнат във всеки случай до най-богатите райони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществуване или просто едно безопасно убежище", отбеляза той.

Папа Франциск коментира, че познава ангажимента на управляващите у нас от години да създадат условия, така че най-вече младите да не са принудени да емигрират. Той призова да се продължи по този път.

“Радвам се, че се намирам в България – място за срещи на множество култури и цивилизации, мост между Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия Изток”, заяви още папа Франциск. “Това е земя с древни християнски корени, които подхранват призванието, благоприятстващо срещата, както в региона, така и в международната общност. Тук на многообразието, уважавайки специфичните особености, се гледа като на възможност и богатство, а не като причина за конфликт”.

Папата благодари за поканата да посети страната, както и за приветствените слова на президента Румен Радев. По-рано държавният глава заяви, че мотото на апостолическото пътуване на папа Франциск в България е “Мир на Земята”, а този призив “ще отекне в целия свят и от българската столица, която носи името на Божията Премъдрост”.

Папата отправи поздрави към патриарх Неофит, както и към членовете на Католическата църква у нас, на християните от другите църковни общности, на еврейската и мюсюлманската общност.

“Дълбокото убеждение, че истинските учения на религиите ни призовават да останем вкоренени в ценностите на мира; да поддържаме ценностите на взаимното опознание, човешкото братство и общото съжителство”, отбеляза той. “Да се възползваме от гостоприемството, което ни оказва българският народ, така че всяка религия, призована да насърчава хармония и съгласие, да подпомогне растежа на една култура и среда, проникнати от пълното уважение към човешката личност и нейното достойнство, установявайки жизнени връзки между различните цивилизации, разбирания и традиции, и отхвърляйки насилието и принудата”.

По думите на папата по този начин могат да бъдат победени онези, които с всички средства се опитват да я манипулират и експлоатират.

Папата подчерта, че днешното му посещение в България има за цел идейно да се свърже с това на Св. Йоан Павел II през май 2002 г.

Вирни се горе