Пълно лунно затъмнение на 27 юли 2018 г.

Пълно лунно затъмнение на 27 юли 2018 г.

Ако метерологичните условия позволяват, в нощта на 27 срещу 28 юли ще се радваме на небесен спектакъл: Пълно лунно зтъмнение, а на юг от оцветената Луна ще блести червеният Марс.

Цветът на Луната по време на пълната фаза зависи от състоянието на атмосферата.

Това пълно лунно затъмнение е най-дългото за целия век, защото Луната минава почти през центъра на земната сянка. То ще започне веднага с изгрева на Луната. Продължителността му е почти 4 часа, а пълната фаза ще трае 103 минути.

Ето някои по-характерни моменти на затъмнението:

Навлизане на Луната в сянката (начало на частичните фази) – 21:24:09

Начало на пълната фаза – 22:29:57

Максимална фаза – 23:21:44

Край на пълното затъмнение – 00:13:39

Луната напуска сянката на Земята (край на частичните фази) – 01:19:19

Около час по-късно Луната ще излезе и от полусянката.

(Моментите са за София, за Пловдив: – 6 мин., за Варна: – 18 мин.)

По време на затъмнението Луната ще бъде сравнително ниско над хоризонта, в съзвездие Козирог.

На 7 градуса южно от нея ще блести червената планета Марс. На 27 юли Марс е в противостояние. За наблюдател от Земята планетата отстои на 180 градуса от Слънцето. Като резултат от сплеснатостта на орбитата на Марс разстоянието до Земята да се изменя от 56 до 101 млн. км.

Противостоянията на Марс, при които разстоянието между Земята и планетата е по-малко от 60 млн. километра се наричат велики. На 27 юли Марс ще бъде на около 56 млн. километра от Земята и в близост до перихелия си. Благодарение на това дискът на планетата е по-ярък, с по-голям диаметър и всички детайли са видими по-добре.

Това велико противостояне е последното от серия случващи се през 15 години: 28.IX.1988 – 28.VIII.2003 – 27.VII.2018. Най-значимите открития и изпратени космически апарати са направени по време на великите противостояния на Марс.

Луната и Марс ще са в центъра на вниманието за наблюдателите на 27 юли, но вечерта предлага и още няколко бляскави обекта – Венера на запад по посока на Лъв, Юпитер – във Везни, а красивият Сатурн е сред звездите на съзвездие Стрелец.

Участници в Лятна лагер-школа за начинаещи астрономи-любители, ще имат възможност при ясно време да наблюдават тази нощ пълно лунно затъмнение от телескопите на Планетариума в Смолян. Децата на възраст между 8 и 14 – годишна възраст вече цяла седмица се обучават в летния курс по астрономия.

“Да се надяваме, че въпреки лошите метеорологични прогнози за следващите два дни, времето ще бъде с нас и ще ни позволи да наблюдаваме”, съобщиха от Планетариума в Смолян.

Вирни се горе