П А М Е Т ЗА ДОЦ. ХРИСТИНА СТАЙКОВА

П А М Е Т ЗА ДОЦ. ХРИСТИНА СТАЙКОВА

На 15 декември 2020 г. ни напусна Христина Стайкова, дългогодишен председател на УС на КДК, общественик, преподавател, творец и най-важното – добър човек. Тя дойде в Смолян и стана част от вдъхновението на един род, вплетен органично в основата и вътъка на културата на този български край. Избра да дели хляб и постеля с художника Петър Стайков и не посегна на ничий хляб, на ничия друга постеля. Така остави душата си всякога пълна. Заедно с това тя не спираше да спори с живота. Падаше, ставаше, търпеше поражения, отчайваше се, но не губеше вяра. Гледаше напред. И остана до края в групата на ония чистопробни идеалисти, които нашето време почти не познава. Понеже знаеше, че някои неща се виждат само, ако вярваш в тях, тя беше склонна да повярва на всеки творец, защото знаеше, че изкуството събужда мисълта, която движи планетата. Правеше повече, отколкото изискваше животът от нея и по-малко, отколкото й позволяваше. Убедена, че женското сърце е ротор, който кара света да се върти, тя непрестанно го зареждаше с енергия…

На 7 август 2021 г. тя щеше да навърши 85. В Смолянската „Даскалоливница“ доц. Христина Стайкова подготви стотици учители по руски език и литература. Щедро споделяше своя опит на национални и международни конференции, симпозиуми и конгреси. Автор е на учебник по руски език за педагогическите институти и методически помагала за урочната работа на учителите. Като председател на Съюза на учените в България, клон Смолян, тя има решаващ принос в издигане на неговата научна и изследователска работа.

Затова днес спокойно може да кажем: добрите хора не умират. Те винаги са с нас и ни сочат пътя, по който да вървим. И ако пътят на човека води до безнадежден край, то пътят на твореца – до безкрайна надежда. Да си спомним за нея!

КЛУБ НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА – СМОЛЯН

Вирни се горе