Отвличанията се контролират от бивши служители на МВР

Отвличанията се контролират от бивши служители на МВР

Депутатът Атанас Атанасов от ДСБ коментира, че един закон за отвличанията може да бъде само част от комплекса от мерки срещу тази тежка престъпност.

“Трябва да се направи анализ дали в НПК наказанията да бъдат увеличени”, заяви той пред бТВ.

Големият проблем е в разкриването на тези престъпления. Основна вина са последните четири години, когато министерството не работеше. МВР е решето от което тече информация. В Италия има специално законодателство за отвличанията, защото преди 10 години там имаше лавина от отвличания.

“Притеснява ме конспиративното купуване на информация от престъпните групировки от МВР”, заяви Атанасов. На средно ниво в МВР е занемарен контролът върху оперативната информация. Този тип престъпност се контролира от хора със специални знания излезли от МВР и министерство на отбраната.

Трябва да се провери с какво се занимават в момента специално обучени хора от системата. МВР е в много лошо състояние.

“Няма данни за политически мотив в отвличането на Румен Гунински, но преди всичко става въпрос за пари, понеже това се е превърнало в бизнес, заяви още Атанасов. Хората, които ще бъдат натоварени в разкриването на тези престъпления, трябва да чувстват подкрепата на държавата. В момента те не са мотивирани”, допълни Атанасов.

Вирни се горе