Отпускат се 300 000 лв. за развитие на програмата „Глобални библиотеки – България“

Отпускат се 300 000 лв. за развитие на програмата „Глобални библиотеки – България“

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 300 000 лв. по бюджета на Министерството на културата. Средствата са предвидени в централния бюджет за реализиране на дейностите по програмата „Глобални библиотеки”. Тя е продължение на приключилия проект „Глобални библиотеки – България”, реализиран с подкрепата на фондация „Бил и Мелинда Гейтс”.

Осигурените средства позволяват надграждане на получените до момента резултати – по програмата „Глобални библиотеки – България“ са включени 960 обществени библиотеки в 911 градове и села в страната, внедрени са общо 13 492 единици компютърно и телекомуникационно оборудване, от които 4395 са компютри за граждани, и е осигурен интернет достъп. Осъществени са над 3000 индивидуални участия на библиотекари в обучения за придобиване на ИКТ умения и предоставяне на иновативни библиотечни услуги. Оборудвани са 50 обучителни центъра. Програма „Глобални библиотеки – България“ донесе реални и значими промени в живота както на потребителите, така и на служителите в библиотеките.

Библиотеките по програмата подпомогнаха социалното включване на групи, при които често липсват други възможности за достъп до информационните технологии. Самите библиотекари вече могат да консултират, обучават и подпомагат гражданите за работа с информация в интернет.

МК и МТИТС, чрез своите представители в управляващите органи на фондация „Глобални библиотеки – България”, ще следят за целесъобразното използване на отпуснатите средства.

Вирни се горе