Отбелязваме Световния ден на здравето

Отбелязваме Световния ден на здравето

„Носиш товара на високото кръвно налягане? Намали риска от инфаркт и инсулт – контролирай го!”. Под този наслов днес цялата международна медицинска общност ще отбележи 7 април – Световния ден на здравето.

По данни на СЗО, 40% от всички хора по света над 25-годишна възраст имат повишени стойности на артериалното налягане, като в тази голяма група попадат 51% от смъртните случаи поради мозъчен инсулт и 45% от смъртните случаи поради коронарна болест на сърцето. Специалистите са категорични, че проблемът „артериална хипертония” е глобален и изисква много повече ангажираност от страна на обществата, правителствата, неправителствения сектор и гилдиите на медицинските професионалисти, за да получи сериозно и трайно решение. Да бъде привлечено общественото внимание към това коварно заболяване, което вече засяга и хора в по-млада възраст – това е причината световната организация да избере темата за артериалната хипертония като основен фокус при отбелязването на  Световния ден на здравето. Още един повод за този избор е и парадоксът, че в цял свят броят на хипертониците нараства, но едновременно с това намалява броят на контролираните болни с хипертонична болест.

Къде сме ние? По данни на Българската лига по хипертония у нас броят на хипертониците е приблизително 1,5 млн. души, а едва 8-9% от тях получават адекватно лечение и поддържат добър контрол на заболяването. Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

Вирни се горе