Отбелязваме Световния ден на усмивката

 Отбелязваме Световния ден на усмивката

По традиция Световният ден на усмивката се отбелязва всеки първи петък на октомври – през 2013 година датата е 5-ти октомври, тоест днес. Основател на Световния ден на усмивката, както и автор на популярното усмихнато жълто личице, е американският график Харви Бел, създал символа като част от рекламна кампания през 1963 година.

Днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони не само в Интернет, но и навсякъде в нашия живот. Преди да почине през 2001 година, вече на прилична възраст, Харви Бел, окончателно определил своята мисия – той виждал себе си като международен посланик на щастието и измислил този празник – Международен ден на усмивката. Според Бел това трябва да бъде денят “посветен на доброто настроение и добрите дела” и да преминава под мотото: “Направи добро. Помогни на някого да се усмихне”. Бел смятал още, че това трябва да бъде ден, в който всеки да се усмихва и да дарява усмивки на околните.

Датата е в началото на октомври, защото началото на есента определено има нужда от повече усмивки.

Празникът на усмивката се отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс на 1 октомври 1999 година. Хиляди ученици от този град изготвят картички с усмихнатото лице, които изпращат на болници и клиники. Това се превръща в национално и международно водещо събитие на новинарските потоци, съобщават от фондацията Worldsmileday. Специално за този ден пощенските служби на САЩ издават пощенска марка с усмихнатото лице, което се повтаря в чест на този ден и през следващите години.

Вирни се горе