Отбелязваме Международния ден на хуманитарните дейности

Отбелязваме Международния ден на хуманитарните дейности

Безопасността и сигурността на хуманитарните работници и съблюдаването на принципите на хуманитарната помощ ще бъдат проблемите, към които Европейската комисия активно ще привлече внимание в кампанията си по повод Международния ден на хуманитарните дейности 19 август. Денят е утвърден през 2008 г. с резолюция на ООН.

Целта на Международният ден на хуманитарните дейности е да привлече общественото внимание към хуманитарната дейност и към това колко е важно международното сътрудничество в тази област, както и да отдаде почит към работата на хуманитарните работници по света и към паметта на загиналите в изпълнение на мисията си.

„Отбелязването на Международния ден на хуманитарните дейности на 19 август е подходящ момент да отдадем почит на всички мъже и жени, които излагат живота си на риск, докато спасяват живота на онези, които се нуждаят от помощ“, коментира европейският комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. „Хуманитарните работници често работят в много опасни условия. В зоните на конфликт съществува обезпокоителна тенденция тези отдадени хора да се превръщат в мишени. Трябва да направим всичко възможно да гарантираме, че хуманитарните работници могат да работят в безопасност там, където има нужда от тях. За да се случи това, ще продължа да работя за привличане на вниманието към тази ситуация и да настоявам за съблюдаването на принципите на хуманитарната помощ: хуманност, непредубеденост, неутралност и независимост“, допълни комисар Георгиева, пише БГНЕС.

Началото на европейската кампания за отбелязване на Международния ден на хуманитарните дейности ще бъде отбелязано на 19 август с голям банер върху централната сграда на Европейската комисия в Брюксел. Към мотото на ООН за 2010 година „Не стреляйте! Аз съм хуманитарен работник!“ Европейската комисия ще добави и посланието „Европа: ангажирана със закрилата на хуманитарната дейност“.

Вирни се горе