Отбелязваме Европейския ден на езиците

Отбелязваме Европейския ден на езиците

Европейският ден на езиците, който се организира съвместно от Европейската комисия и Съвета на Европа, се отбелязва ежегодно от 2001 г. насам. Съветът на Европа подпомага и популяризирането на многобройни инициативи за повишаване на осведомеността в своите 47 държави членки като част от кампанията “Говори с мен!”, начело на която е Европейският център за съвременни езици в Грац, Австрия.

Целта на проявите е хората от всички възрасти, учащи се или не, да бъдат насърчени да се захванат с изучаването на чужди езици, както и да се отдаде дължимото на културното и езиковото многообразие.

На Европейския ден на езиците ще има по нещо за всеки – в Прага организират “спийкдейтинг”, по време на който ще си правят срещи, за да говорят на различни езици.

В София канят на кафе в “световно” кафене, в Орхус провеждат рап конкурс, в Будапеща отварят коктейл бар на европейските езици, в Кардиф има вечер на чуждестранната поезия, а 30 библиотеки в Берлин предлагат на читателите си да ги посетят за ободряваща езикова “баня”.

Това са само някои от проявите за Европейския ден на езиците, които ще се състоят на различни места в Европа, се казва в съобщение на ЕК за медиите. Европейската комисия ще отбележи деня със специална проява в Лимасол (Кипър), в която ще участват над 400 делегати. В центъра на обсъжданията ще са начините за подобряване на чуждоезиковото обучение и ролята на езиците в глобализиращия се свят.

Вирни се горе