Отбелязваме един от най-светлите празници Преображение Господне

Отбелязваме един от най-светлите празници Преображение Господне

Според вярванията на Преображение небето се отваря

Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници – Преображение Господне.

Началото на празника е в първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици – Петър, Яков и Йоан.

Когато Исус Христос проповядвал сред хората, мнозина проявили съмнение в неговата божествена същност. Дори сред учениците му имало такива, които трудно приемали учението му за смирение и за поемане на страдания в името на Бога, за преходността на земната слава и за вечността на небесния живот.

За всички вярващи християни и до днес празникът е свързан с промяна и с нова надежда.

Преображение Господне е и времето, когато настъпва трайно преобразяване в природата – дните видимо намаляват. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи.

Според вярванията на този ден се отваря небето ,и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече. Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява.

На днешния ден вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба.

Едно от най-важните и тайнствени събития от земния живот на Христос – преобразяването му в светлина на планината Тавор, ще бъде отбелязано в епархийския манастир над Смолян „Св. Пантелеймон“ със света божествена Литургия на 6 август /понеделник/ от 9.00 часа. Празничното богослужение ще възглави архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.

Този празник е един от най-почитаните от Църквата.

Вирни се горе