От суха и топла - към дъждовна есен

От суха и топла - към дъждовна есен

В края на седмицата времето ще смени характера си от сухо и топло на малко по-хладно и дъждовно. Днес и утре времето ще остане без промяна. Ще бъде топло за сезона, с температури през деня от 18 до 23 градуса, а минималните сутрин ще бъдат от 5 до 10 градуса. Времето ще е предимно слънчево или с незначителна облачност.

Сутрин в ниските места и около водните басейни не е изключено да се образуват краткотрайни мъгли, които ще се разсейват бързо след изгрева на слънцето.

В петък ще се появи западен вятър и дневните температури слабо ще се повишат, достигайки в западната част на Дунавската равнина и Тракия стойности до 25-26 градуса. След обяд и привечер вятърът ще стихне, а впоследствие отново ще се усили, но от юг. Облачността ще се увеличава и това ще постави начало на динамика в развитието на атмосферните процеси над Балканите и нашата страна.

В събота ще има значителна облачност, но над централните и източни райони – предимно средна и висока. До ранния следобед ще остане все още без валежи. Южният вятър ще се усили и в местата, чувствителни на влиянието му, ще бъде доста топло. Там дневните температури ще достигнат 26-27 градуса.

За разлика от петъчния ден, в събота най-хладно ще бъде в Северозападна България, където дневните температури няма да превишат 15 градуса. В по-късните следобедни часове и преди полунощ от запад ще започнат превалявания от дъжд, които до неделя сутрин ще обхващат цялата страна.

Студеният въздух, който ще прониква от северозапад ще понижи температурите и в неделния ден те ще бъдат от около 10 в крайните северозападни райони до 21-22 в Югоизточна България. Минималните ще са от 7 до 12.

В планините до събота времето ще бъде подходящо за туризъм: предимно слънчево, с температури на 1200 метра около 15 градуса. В петък облачността ще се увеличи, а в събота и неделя ще бъде облачно, студено ветровито и дъждовно. По високите части на Рила, Витоша и Западна Стара планина е възможно дъждът да преминава в сняг. В неделя и началото на следващата седмица времето няма да бъде подходящо за туризъм в планините.

В понеделник ще остане облачно и дъждовно, температурите няма да се променят съществено, запазвайки голямата разлика от северозапад на югоизток. Вторник ще започне с облачно време и превалявания, по-значителни над североизточните райони, но още преди обяд от югозапад валежите ще спират, облачността ще се разкъса в западните и централни райони на страната.

В сряда от югозапад ще започнат нови превалявания от дъжд.

Вирни се горе