От днес започна страстната седмица

От днес започна страстната седмица

За православните християни от днес започва Страстната седмица или дните на Христовите страдания преди Възкресението. Тя е последната от великденския пост и през всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата, съобщи БНР. Животът на Иисус Христос e наближавал своя край. Възкресил в събота Лазар, той тържествено е влязъл в Йерусалим на Цветница.

През първите три дни на Страстната седмица Църквата припомня последното пребиваване на Господа в Йерусалим.

На Велики понеделник евангелистите разказват как Божият син влязъл в Йерусалимския храм и го намерил пълен с търговци. Обхванат от свещен гняв, Той прекатурил масите им, а тях самите изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. Велики вторник е денят, отреден за смирение.

На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа.

На сутринта на Велики четвъртък обикновено се боядисват яйцата, но това може да стане и в събота. Първото боядисано яйце винаги е червено. С него стопанката на дома потърква лицата на децата, за да са здрави.

Разпети петък е денят на смъртта на Христос на кръста. На този ден постът е особено строг и не се яде нищо, а се пие само вода. През деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва. Вярващите на Разпети петък ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието. На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт – изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя.

На Велика събота се посещават гробищата и се раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Църковното богослужение започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня.

Вирни се горе