От 1 юли цената на тока щяла да е приемлива

От 1 юли цената на тока щяла да е приемлива

Либерализирането на пазара на електроенергия няма да се отрази положително като цена за битовите потребители, обясни днес на журналистиновият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова.

“И в момента всеки от нас може да излезе на свободния пазар, но реално няма търговци, които могат да обслужват битови клиенти – за това са необходими инвестиции в специална техника и изпълняване на много изисквания, които ще доведат дори до по-висока цена”, смята Харитонова.

Тя посочи, че иска да ги види тези търговци, които били готови да поемат битовите потребители.

Но е категорична, че цените за бита от 1 юли ще бъдат приемливи.

“Първото, което трябва да направят, това са потребителите на средно напрежение, и това нещо трябва да се случи”, каза Харитонова.

Тя призна, че “юнашки” е обещала на министъра Аксен Василев, че до 15 април ще е готово обновяването на правилата за търговия с електрическа енергия и привеждането им в съответствие със закона от 17 юли миналата година. “Но това е малко юнашко обещание. Да се надявам, че ще го изпълня”, каза Харитонова, по повод либерализирането на пазара на електроенергия и създаване на истински условия за търговия.

Все пак тя смята, че от 1 юли тази година цената на електроенергия за бита ще бъде “приемлива”.

ДКЕВР ще се произнесе за цената на природния газ на закрито заседание на 28 март. А днес на открито заседание беше обсъдено предложението на “Булгаргаз” за промяна в цената на газа от 1 април.

Компанията предлага синьото горива да поевтинее с 3.22%. От държавния регулатор настояват за по-голяма отстъпка – близо 4%. Обсъждат се и възможности за спад в цената на парното, макар че досега тази цена не се е променяла в случаите, при които промяната в стойността на газа не се е изменяла с повече от 5 на сто.

Вирни се горе