Остава един заложник, премиерът ръководи акцията

Остава един заложник, премиерът ръководи акцията

Малко след 7 часа тази сутрин – 16 часа след началото на драмата в сливенския клон на “Инвестбанк”, похитителят освободи четвърти заложник. Това е жена, но все още не е известно коя е тя. В сградата остава само една заложничка. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов потвърди информацията, че похитителят държи в банката само една жена, предаде Дарик радио. По информация на bTV нападателят е искал паричен откуп, но вече се е отказал от това искане. Информацията за броя на заложниците обаче остава противоречив – първоначално имаше данни, че в сградата те са шест или седем.

Първа бе освободена снощи около 22 часа 32-годишната кредитна инспекторка Радина Терзиева. Към 4.15 часа тази сутрин бяха пуснати на свобода и главната счетоводителка Ивелина Тенева и касиерката Мими Величкова.

„В момента продължават преговорите между служителите от МВР, които са на място и похитителя. Важно е, че похитителят не е упражнявал абсолютни никакви насилствени действия спрямо похитените. Това ни дава основания да считаме, че случаят ще приключи по възможно най-добрия начин без жертви. Надявам се, че разговорите, които продължават, ще стигнат до този край от двете страни, като възможно най-доброто”, каза министър Цветанов, цитиран от “Фокус”.

Той потвърди информацията, че похитителят е млад човек, но отказа да даде подробности. По неофициална информация на БТА той е от Сливен, роден през 1979 година и е известен като Иван Красивия. “Фокус” обаче предаде, че тази информация не се потвърждава. По-рано се появи и версия, че похитителят е 66-годишен пенсионер.

Около 4 часа сутринта на място е пристигнал и премиерът Бойко Борисов, който лично води операцията, съобщи bTV. Бяха разширени и мерките за безопасност около сградата. Новият по-широк периметър беше отцепен и журналистите бяха помолени да се отдръпнат.

Междувременно директорът на болницата в Сливен д-р Васислав Петров съобщи, че състоянието на ранения охранител е подобрено значително. 42-годишният Станчо Станев бе прострелян от нападателя, който нахлу в банката към 16 ч. вчера. След 5-часова операция мъжът е бил на дихателна реанимация. По думите на д-р Петров куршумът е нанесъл сериозни травми. Влязъл е през гърдите, преминал е през диафрагмата, перфорирал е стомаха, засегнал е далака. Всички травми обаче са овладяни, спряно е кървенето и пациентът е стабилен.

В операцията на Станев са участвали всички лекари и анестезиолози на областната болница. Гръдната операция е направена от екип, ръководен от д-р Владо Чакъров, началник на отделението по гръдна хирургия в старозагорската областна болница, съобщи “Фокус”.

Всички заложници, които въоръженият похитител освобождава, преминават през болницата за преглед на състоянието им. На освободените заложници ще бъде оказана и психологическа помощ, тъй като са преживели шок.

Вирни се горе