Основният инструмент за насърчаване на раждаемостта е осигуряването на интегрирана подкрепа за семействата

Основният инструмент за насърчаване на раждаемостта е осигуряването на интегрирана подкрепа за семействата

Основният инструмент на социалната политика за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на децата в сигурна семейна среда е осигуряването на интегрирана подкрепа за семействата с деца. Това е основен приоритет в работата на Министерството на труда и социалната политика в дългосрочен план, заяви социалният министър Тотю Младенов. Правото на обезщетение за майчинство на осигурените по Кодекса за социално осигуряване майки и периода, в който то се осигурява, са едни от най-благоприятните в сравнение с други европейски държави. Изключително важно е, че дори в етап на бавно преодоляване на последиците от икономическата криза не бяха променени размерите на отпуска поради бременност и раждане – 410 дни и съответно получаваното обезщетение, в размер на 90 % от средномесечното възнаграждение, върху което се е осигурявала майката през последните 24 месеца, отбеляза още министърът.

В подкрепа на отглеждането на децата в семейна среда са и семейните помощи, които достигат до повече от 80 % от децата в България и за разлика от други държави се финансират единствено със средства от държавния бюджет. С оглед тяхната значимост, за изплащането на семейни помощи по реда на Закон за семейни помощи за деца в Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. са предвидени средства в размер на близо половин милиард лева (487 400 000 лв.). Предвидено е още да бъдат осигурени средства в размер на 30 млн. лв. за изграждане на нови детски градини.

Подкрепата за децата и техните семейства не е само финансова, но и се реализира чрез развитие на съответната мрежа от услуги за деца. За периода юли 2009 г. – октомври 2012 г. новоразкритите услуги за деца и семейства са 162. Общият им брой към настоящия момент е над 335 социални услуги, които се финансират от държавата. Тези услуги подпомагат родителите в отглеждането на децата и подкрепят връщането на родителите на пазара на труда, допълни Младенов.

Вирни се горе