Oще журналисти с досиета в ДС

Oще журналисти с досиета в ДС

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на основание чл. 26, ал. 1, т. 3 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на 175 лица от 16 печатни издания – собствениците, директорите, заместник-директорите, главните редактори, заместник главните редактори, членовете на редакционните съвети, политическите коментатори и водещите на рубрики в печатни издания. Четиридесет и три лица не подлежат на проверка.

След като проучи и обсъди наличните материали Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия реши установява и обявява принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на лица от следните печатни издания:

“А-Спорт” ООД – вестник “Седем”. Проверени са 7 лица. Шест лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Комисията не установи принадлежност на лица към органите по чл. 1 от закона.

“Бизнес медия груп” АД – вестник “Пари”. Проверени са 13 лица. Пет лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Комисията не установи принадлежност на лица към органите по чл. 1 от закона.

“Военно издателство” ЕООД – вестник “Българска армия”. Проверени са 14 лица. Едно лице не подлежи на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Установена е принадлежността към бившата ДС на Спирдон Стоянов Спирдонов.

“Гласове” ЕООД – вестник “Гласове”. Проверени са 4 лица. Комисията не установи принадлежност на лица към органите по чл. 1 от закона.

“Дума 2008” ЕООД – вестник “Дума”. Проверени са 31 лица. Девет лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Установена е принадлежността към бившата ДС на Алберт Рахов Аврамов, Владимир Николов Груев, Евгений Дончев Станчев, Петър Атанасов Манджуков, Тодор Борисов Коруев.

“Класа България” ЕАД – вестник “Класа” (допълнителна проверка). Проверени са 12 лица. Установена е принадлежността към бившата ДС на Валери Георгиев Найденов.

“Кроз” АД – вестник “Галерия”. Проверени са 4 лица. Комисията не установи принадлежност на лица към органите по чл. 1 от закона.

“Медиа холдинг” АД – вестник “Труд” и вестник “Седмичен труд” (допълнителна проверка). Проверени са 18 лица. Три лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Установена е принадлежността към бившата ДС на Кеворк Таквор Кеворкян / Обявен в решение № 54/ 26.11.2008 г. – БНТ/.

“Новинар медиа” АД – вестник “Новинар”. Проверени са 6 лица. Четири лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Комисията не установи принадлежност на лица към органите по чл. 1 от закона.

“Ню медиа груп” ООД – вестник “Уикенд” и вестник “Шок”. Проверени са 11 лица. Две лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Установена е принадлежността към бившата ДС на Валентин Тодоров Бояджиев.

“Правен свят” ЕАД – списание “Правен свят”. Проверени са 7 лица. Пет лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Комисията не установи принадлежност на лица към органите по чл. 1 от закона.

“Работилница за книжнина Васил Станилов” ООД – вестник “Про &Анти”. Проверени са 19 лица. Едно лице не подлежи на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. За 2 лица (Д-р Панайот Панайотов – Канада – член на редакционен съвет и Милен Радев – Берлин – член на редакционен съвет ) органът по чл. 21, ал. 2 ("Работилница за книжнина Васил Станилов" ООД) не изпрати всички необходими данни и за тях не е извършена проверка. Установена е принадлежността към бившата ДС на Васил Павлов Станилов / Обявен с решение № 14/ 04.09.2007 г. – народни представители/, Петко Димитров Бочаров, Христо Иванов Троански.

“Стандарт Нюз” ЕАД – вестник “Стандарт”. Проверени са 15 лица. Две лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Установена е принадлежността към бившата ДС на Георги Горанов Готев, Тодор Костадинов Батков.

Фондация “Комунитас” – вестник “Култура”. Проверени са 14 лица. Пет лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Комисията не установи принадлежност на лица към органите по чл. 1 от закона.

Комисията съобщава, че проверката на печатните издания продължава.

Вирни се горе