Още една ваксина срещу Covid-19 започва тестове

Още една ваксина срещу Covid-19 започва тестове

Още една ваксина срещу Covid-19 започва клинични тестове в САЩ. Американската Администрация по храни и лекарства (FDA) е приела заявката на компанията Inovio Pharmaceuticals, съобщава онлайн изданието TechCrunch.

Ваксината на Inovio е ДНК-базирана, като носи името INO-4800 DNA. Разработката е финансирана от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, както и няколко други организации.

Досега ваксината е била тествана на животни, като е дала добри резултати. С полученото разрешение от FDA, може да започнат клинични тестове и с хора. Първият доброволец ще бъде ваксиниран тези дни и ще бъде наблюдаван внимателно.

В зависимост от резултатите, ще се определи кога да започне и следващата фаза с повече доброволци. Inovio казва, че разполага с нужните няколко хиляди дози, за да извърши тестовете. Компанията допълва, че ако тестовете минат добре, има капацитет да произведе и достави 1 млн. дози до края на годината за по-мащабни тестове и спешна ваксинация, ако получи разрешението за това.

Самата ваксина използва специално разработен плазмид, който да провокира реакция от имунната система. Така тя изгражда специфични антитела за битка с конкретна инфекция. Досега ДНК-базираните ваксини са рядкост и се използват предимно за животни. В САЩ все още няма одобрена ДНК ваксина за хора.

Продължителността на тестовете ще варира според резултатите им. Въпреки това се очаква, че ваксината ще получи одобрение за масово прилагане поне след година или дори 18 месеца.

Вирни се горе