Още един университет - по библиотекознание и информационни технологии

Още един университет - по библиотекознание и информационни технологии

По предложение на правителството Народното събрание днес преобразува в университет Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ) в София.

“Така ще се постигне по-пълно съответствие с разширения предмет на дейност на висшето учебно заведение и по-високото качество на преподаването и изследователска дейност”, пише в мотивите на Министерския съвет.

Ръководство на висшето училище се оргументирало с положително оценени проекти от Националната агенция за оценяване и акредитация, включващи и откриване на обучение по специалности от професионално направление “Информатика и компютърни науки”.

СВУБИТ е приемник на Полувисшия институт по библиотечно дело, създаден през 1950 г., на Колежа по библиотечно дело и на Колежа по библиотекознание и информационни технологии.

В парламента депутатът Веселин Методиев от Синята коалиция постави въпроса нужен ли е още един университет, но зам.-председателят на ДПС Лютви Местан каза, че, ако интересът на младите хора е индикатор за качеството на образованието, то СВУБИТ и тази година се радвал на много кандидати и не е имал проблем с приема.

Снежана Дукова от ГЕРБ също подкрепи възможността висшето учебно заведения да се развива и да издигне престижа си.

Стоян Денчев, професор, доктор на икономическите науки,

сега е ректор на Висшето училище.

Той е завършил “Основи на кибернетиката и теория на управлението” в Математическия факултет на Софийския университет “Св. Кл. Охридски” през 1978 г., след което е работил в Централния машиностроителен институт и в Информационния център за трансфер на технологии “Информа”.

Бил е съветник в правителството на Димитър Попов през 1991 г., началник на отдел в първото правителство на СДС на Филип Димитров (1991-1992), главен секретар в правителството на Любен Беров(1993-1994), посланик във Финландия през 1994 г.

Влиза в 37-ото Народно събрание (1995-1997) като депутат, избран с листата на ДПС и става заместник на Ахмед Доган в парламентарната група.

През юни 1998 г. Илия Павлов го назначава за свой вицепрезидент в “Мултигруп”.

От 2002 г. е ректор на Колежа по библиотекознание и информационни технологии, който през 2004 г. преименува на Специализирано висше училище по библиотекознание и информационни технологии.

От 2006 г. е и председател на Съюза на народните читалища.

Вирни се горе