Осъдиха трима мъже за незаконно пренасяне през границата на страната цигари за над 260 хил.лв

Осъдиха трима мъже за незаконно пренасяне през границата на страната цигари за над 260 хил.лв

По споразумение на Окръжна прокуратура-Смолян са осъдени трима мъже за незаконно пренасяне през границата на страната цигари без бандерол на обща стойност 265 250 лева

Днес, 12 ноември 2018 г., по споразумение на Окръжна прокуратура-Смолян са осъдени Г.И., на 32 г., Г.Д., на 47 г., и П.Л., на 24 г., за това, че на 25 септември 2018 г,. за времето от около 22 часа до около 23 часа, в района на гр. Доспат и гр. Девин, обл. Смолян, в съучастие и след предварителен сговор, за Г.И., като помагач, а за Г.Д. и П.Л., като извършители, са пренесли през границата на страната от Република Гърция в Република България, стоки с търговски цели в големи размери – 27 500 кутии цигари от две различни марки, без акцизен бандерол, съдържащи по 20 къса цигари в кутия, на обща стойност 265 250 лева, с невнесен акциз в размер на 111 512 лева – престъпление по чл. 242 ал.1 във връзка с чл. 20 ал.4 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. След като одобри споразумението между Окръжна прокуратура-Смолян и защитниците на тримата подсъдими, Окръжен съд-Смолян наложи на Г.И., Г.Д. и П.Л. наказание от по три години „лишаване от свобода“ условно с изпитателен срок от пет години, за всеки един от тях. На тримата е наложена и „глоба“ в размер от по 20 000 лева, за всеки един от тях, която сума трябва да заплатят в полза на държавата.

На основание чл. 242 ал. 8 от Наказателния кодекс съдът постанови в полза на държавата да се отнемат лек автомобил марка „Мицубиши L200“ и лек автомобил „Опел Монтерей“ , които са послужили за пренасяне на акцизните стоки, както и на основание чл. 242 ал. 7 от Наказателния кодекс да се отнемат и горепосочените цигари. По делото е установено, че контрабандните стоки е трябвало да бъдат транспортирани в района на гр. Пловдив.

Тримата подсъдими се признават за виновни и изразяват съжаление за случилото се. Разследването по делото се проведе с ускорени темпове и приключи в рамките на един месец и двадесет дни от извършване на деянието до произнасяне на определението, с което е одобрено споразумението.

Определението на Окръжен съд-Смолян е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

Вирни се горе