Опасно време в навечерието на празниците

 Опасно време в навечерието на празниците

В последния работене ден преди Коледа е обявен жълт код за силен вятър в 11 области на страната, сочи справка в сайта на НИМХ. Кодът е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково.

Жълт код за вятър е обявен по крайбрежието на Варна и Бургас, а в Добрич кодът е за вятър и силно вълнение на морето.

Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Синоптиците съветват хората да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети и предупреждават, че по тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито.

Днес вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е умерен и силен, и с него ще нахлува студен въздух. Облачността ще е променлива, често значителна и след обяд на много места в България отново ще превалява дъжд.

Максималните температури ще са от 7 до 9 градуса в Северозападна България, до 13-15 градуса – в източните райони от страната, където преди обяд все още ще духа умерен южен вятър.

Над Черноморието

облачността ще е променлива, често значителна и в следобедните часове, главно по южното крайбрежие, ще превали дъжд. Ще духа умерен южен вятър, който привечер ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Максималните температури ще са между 12 и 15 градуса. Температурата на морската вода ще е 12-13 градуса, а вълнението на морето – 1-2 бала.

В планините

ще духа силен, по високите и открити части – бурен, вятър от запад. Ще бъде предимно облачно и на много места ще превалява сняг, под около 1600 метра валежите ще са от дъжд. Максималната температура на 1200 метра ще е около 6 градуса, на 2000 метра – около 0 градуса.

На Бъдни вечер и първия ден от Коледа,

ще продължи да духа умерен и силен вятър от запад-северозапад, като и температурите ще се понижат още. На места, повече през първия ден, ще има превалявания от дъжд, предимно слаби, а в планините и планинските райони ще превалява сняг.

Вирни се горе