Опасно време ни очаква на Коледа

Опасно време ни очаква на Коледа

Жълт код за вятър е обявен за 16 области в страната

На Коледа ни очаква опасно време – жълт код за силен вятър е обявен за 16 области в страната, сочи справка в сайта на НИМХ. Предупреждението е в сила за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, София – област, София – град, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Габрово, Стара Загора и Сливен.

През нощта срещу Коледа

и до сутринта ще бъде облачно, ветровито и с превалявания, предимно от дъжд. Ще духа силен и поривист вятър от запад-северозапад и с него застудяването ще продължи; на места в Предбалкана и високите котловинни полета дъждът ще премине в сняг.

През деня

ще остане ветровито, но привечер вятърът ще отслабва. От запад облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно над югоизточните райони от страната, където ще остане облачно почти през целия ден. Температурите ще са без съществен дневен ход и минималните ще са между -4 и 1 градуса, а максималните ще са между -1 и 4 градуса. Източник: НИМХ

Сутринта

по Черноморието

ще бъде предимно облачно и по южното крайбрежие ще превали слабо. След обяд облачността ще се разкъсва и намалява до предимно слънчево време, най-късно над южните райони. Ще бъде ветровито с умерен до силен вятър от запад-северозапад. Температурите ще се понижат и максималните ще са между 2 и 4 градуса. Вълнението на морето ще е 1 – 2 бала. Температурата на морската вода е 7 – 8 градуса.

В планините

няма да е подходящо за туризъм. Ще бъде ветровито и ще е студено. Ще духа силен западен вятър, който след обяд ще отслабва и ще се ориентира от север-северозапад. Ще нахлува студен въздух и в комбинация със силния вятър усещането ще е за мразовито време. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около -5 градуса, на 2000 метра – около -10 градуса.

В сряда и четвъртък

облачността ще е разкъсана, в повечето райони предимно значителна. Вятърът малко ще отслабне, повече в нощните часове, но през деня отново ще се усилва и ще бъде умерен, от север и северозапад. Минималните температури ще са предимно между -6 и -1 градуса, а дневните слабо ще се повишат и през втория ден ще са между 2 и 7 градуса.

На Нова година

В последния ден на 2018 г. през деня ще бъде предимно облачно, валежи не се очакват, дневните температури ще бъдат между 1 и 6 градуса. В Новогодишната нощ температурите ще бъдат между -2 и 2 градуса над нулата, в София около -2 градуса. На 1 януари 2019 г. се очакват слаби валежи от сняг, предимно в Западна България, където и температурите слабо ще се понижат.

Вирни се горе