Опасно студено в цяла България, в Смолян -15 градуса тази сутрин

Опасно студено в цяла България, в Смолян -15 градуса тази сутрин

При тази степен на предупреждение, жълт код, са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни, деца и бездомници

Жълт код за екстремно ниски температури е обявен за цялата страна за 27 януари, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Сутринта минималните температури ще са предимно между -16° и -11°, на места и по-ниски. Максималните също ще останат отрицателни. Само по Черноморието температурите, минимални и максимални, ще бъдат малко по-високи.

Причината за ниските температури е студен въздух, който нахлува от Североизток – от Русия.

Към 5 часа тази сутрин в Кнежа са измерени минус 21 градуса, във Видин минус 19, в Пазарджик минус 18, в Казанлък минус 17, а в София – минус 12.

При тази степен на предупреждение са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни, деца и бездомници.

През деня на много места в страната ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Около и след обяд видимостта ще се подобрява, а облачността, главно в Западна България, ще се разкъсва. Ще духа слаб, в североизточните райони – до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между -6° и -1°, в местата с по-трайна мъгла и по-ниски.

Над планините

ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен по върховете и силен вятър от северната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около -4°, на 2000 метра – около -8°.

През почивните дни и в понеделник

съществени валежи не се очакват. Сутрешните температури ще остават сравнително ниски, в повечето места между -11° и -6°, а дневните най-често ще са между -1° и 4°.

В планините и планинските райони, както и след обяд, ще има и слънчеви часове, докато на много места в равнинната част от страната, ще бъде с мъгла или инверсионна облачност, които покрай река Дунав и на места в Източна България ще се задържат през целия ден; там и дневните температури ще остават по-ниски. От ниската облачност в отделни райони ще превалява съвсем слаб сняг.

Вирни се горе