Опасни жеги през уикенда, в Смолян и още три области - жълт код

Опасни жеги през уикенда, в Смолян и още три области - жълт код

Код “оранжево” е обявен отново за днес в 24 области на страната заради очакваните високи температури до 41 градуса, съобщава на сайта си Националният институт по метеорология и хидрология при БАН.

В 24 от 28-те области в страната максималните температури се очаква да са от 39 до 41 градуса.

В останалите четири области в страната – Перник, София-град, София-област и Смолян, за утре е обявен код “жълто”.

Очаква се в тези области максималните температури да са до 37 градуса. Само на морския бряг максималните температури утре ще са по-ниски.

В планините времето ще е слънчево и топло. В следобедните часове, главно в Рила и Пирин ще се появи незначителна купеста облачност. Само на изолирани места е възможно да превали и прегърми.

Ще духа слаб източен, по високите части до умерен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра е 29 градуса, на 2000 метра – 22.

И в неделя времето ще остане слънчево и горещо.

В понеделник се очаква да започне понижаване на температурите. Над югоизточната половина от страната през по-голямата част от деня все още ще е слънчево и горещо, но от северозапад, с умерен, в Дунавската равнина и Източна България и силен вятър ще прониква хладен въздух. На места ще превали и прегърми.

Вчера бяха отчетени 17 температурните рекорди в страната, сред тях бе и Рожен, където термометъра показваше 29,2 градуса.

Вирни се горе