Очакват ни дъжд и сняг, завръща ли се зимата

Очакват ни дъжд и сняг, завръща ли се зимата

До астрономическата пролет остават 10 дни, но както винаги, месец март носи изненади. След рекордно топлия женски празник, със стойности от 24 градуса, в началото на следващата седмица ще усетим лек зимен полъх.

„През първите 10 дни на март времето беше хубаво. В началото на второто десетдневие обаче ни очаква съществена промяна.

Температурите рязко ще се понижат.

Изненадващо време през март – зима и пролет през ден

По високите полета на Западна България, Предбалкана и в североизточните райони се очаква да превали и сняг, а в останалите райони ще вали дъжд”, заяви в ефира на „Събуди се” по NOVA дежуреният синоптик от НИМХ Марияна Попова.

По думите ѝ застудяването ще бъде краткотрайно. Тя допълни, че ски сезонът не е приключил, тъй като в планините все още има доста сняг.

Атмосферното налягане ще се понижи и ще е по-ниско от средното за месеца. През нощта облачността ще е разкъсана, на изток – предимно значителна. Ще духа до умерен вятър от запад-югозапад. Минималните температури ще са между 5 и 10 градуса.

Утре облачността ще се увеличава и вплътнява и след обяд вече ще е значителна.

Привечер от запад ще започнат слаби валежи от дъжд, до полунощ ще завали на места и в Централна България.

Вятърът ще е от запад-северозапад, умерен до силен и с него ще нахлува по-студен въздух. Максималните температури ще са от 13-15 градуса в Северозападна България, до 19-21 градуса на места в Горнотракийската низина.

Над планините

облачността ще е значителна и след обяд в масивите от Западна България, а до полунощ и в Централна ще има валежи от дъжд, над около 1800 метра от слаб сняг. Ще духа умерен и силен вятър от западната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9 градуса, на 2000 метра – около 2 градуса.

По Черноморието

облачността ще е значителна, с повече слънце в часовете преди обяд. Почти без валежи. Ще духа слаб, след пладне – до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 16 и 19 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала, а температурата на морската вода – 8-9 градуса.

Вирни се горе