Обявен е жълт код за силен вятър за цялата страна, както и за условия за виелици и снегонавявания

Обявен е жълт код за силен вятър за цялата страна, както и за условия за виелици и снегонавявания

За петък, 12 февруари, Националният институт по метеорология и хидрология обяви жълт предупредителен код за опасно време.

В цялата страна ще духа силен северозападен вятър със средна скорост 14-19 m/s и пориви до 25 m/s. Вечерта ще започне да отслабва.

В Североизточна България ще има условия за виелици и снегонавявания – за областите Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Разград.

Какви ще са температурите:

Минималните температури ще са между минус 8 и минус 3 градуса, а максималните – предимно между минус 2 и 3 градуса.

Над Черноморието до сутринта ще има валежи от сняг, в крайните южни райони и от дъжд, които бързо ще спрат, а облачността ще намалее. Ще остане ветровито с умерен и силен северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 1-4 градуса. Температурата на морската вода ще е 9-10 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Планините

Над планините от запад облачността ще намалява. В източната половина на страната преди обяд ще е значителна, до сутринта ще е с валежи от сняг и ще има условия за виелици и навявания. До обяд валежите бързо ще спрат, облачността и там ще намалее и ще преобладава слънчево време. Ще духа силен и бурен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около минус 5 градуса, а на 2000 метра – минус 12 градуса.

През уикенда

В събота, 13 февруари, застудяването ще продължи, с минимални температури до минус 7 градуса, а в неделя максималните няма да надвишават минус 3 градуса.

Най-студено ще бъде в сряда с минимални температури от минус 11 градуса, а максимални – минус 6.

Вирни се горе