Обвиниха Станишев

Обвиниха Станишев

Днес бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев влезе в Националното следствие, придружен от адвоката си.

Малко по-късно стана ясно, че Софийска градска прокуратура му е повдигнала обвинение за неправилно боравене с документи и секретна информация.

Станишев е обвинен по чл.358 ал.1, вр.чл.26 ал.1 НК, затова че в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г., в гр. София, в условията на продължавано престъпление, е загубил 7 документа.

Три от тях са изготвени от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО. Документите са съдържали информация представляваща държавна тайна и са били връчени на бившия министър-председател лично и срещу подпис.

Досъдебното производство е образувано в края на ноември 2009 г. В хода на разследването са проведени разпити на около 10 свидетели.

Назначени и приложени са две експертизи: графологична и оценително-информационна.

За престъплението, по чл.358 ал.1НК, законът предвижда наказание „лишаване от свобода" до 2 г. или пробация, Станишев е неосъждан и има възможност той да бъде освободен от наказателна отговорност, като му се наложи административно наказание.

Припомняме, малко след като ГЕРБ взе властта стана ясно, че от секретното деловодство на МС е изчезнал екземпляр от доклад на ДАНС, подготвен за тогавашния премиер Станишев.

Оригиналният документ бе предоставен на Бойко Борисов от Алексей Петров, като точно по този повод премиерът обяви Петров за лоялен гражданин. Първото нещо, което експремиерът каза на излизане от НСлС беше, че не се е съмнявал, че ще му бъде повдигнато обвинение преди лятната ваканция на съдебната система и категорично заяви:

„Няма съмнение, че следствието и прокуратурата действат под огромен натиск от изпълнителната власт и изпълняват нейна политическа поръчка".

Станишев посочи като пример сигнала на парламентарната група на Коалиция за България до прокуратурата от преди половин година, че министър Дянков съзнателно е разгласил класифицирана информация за секретно споразумение между правителството и БНБ в областта на банковата система, след което е излъгал, че го е декласифицирал и след това споразумението е пристигнало в секретната секция на парламента.

„Смятам, че прокуратурата изпълнява политическа поръчка и има двоен стандарт, така че не става въпрос за класифицирана информация и загриженост за нейното опазване", заяви Станишев. Според него би било добре да се разсекрети делото, за да разберат българските граждани за какви държавни тайни става дума.

Запитан дали знае, че експертизата е доказала, че половината от документите нямат секретна информация Станишев каза, че затова бил настоявал всички тези класифицирани доклади на изчезнат наяве и процесът да бъде открит, за да се знае за какви „тайни" става дума. „Не знам дали би било много добра услуга за авторитета на някои от службите", добави той. „Една година се ровят да намерят нещо за бившия министър-председател и накрая това е единственото нещо, за което повдигат обвинение. Мисля, че е доста нелепо един бивш министър-председател да бъде съден като деловодител, макар и на секретно деловодство", каза Станишев.

В отговор на журналистически въпрос за работата на прокуратурата в периода 2005-2009-а Станишев заяви: „Попитайте главния прокурор имало ли е случаи аз, като министър-председател, да съм му давал указания или препоръки как да движи едно или друго дело".

„Никой няма да ми запуши устата да говоря това, което мисля, да изразявам несъгласие с политиката на това правителство, защото то води страната към финансов срив и хората до просешка тояга. И когато има по-малко хляб за хората, се опитват да осигурят повече зрелища и да ги отвличат, да ги успиват като с наркотик", добави бившият премиер.

Той каза още, че неговото семейство вече е минало през това и припомни: „В началото на 90-те години баща ми беше обвиняем по също такова политическо дело. То се наричаше номер 3. Измъчиха го много, снеха обвиненията и го оправдаха 3 месеца след смъртта му". По думите на Станишев тогава прокуратурата пак е изпълнявала политическа поръчка на правителството. „Онова правителство си отиде. Ще си отиде и това", добави лидерът на БСП.

Той каза, че в следствието е изразил недоумение, че за 4 години нито веднъж не е бил сигнализиран, че липсва един или друг документ, а това е било направено последните 10 дни преди да напусне МС.

Запитан дали знае какво се случва с въпросните доклади, Станишев подчерта, че това е работа на секретното деловодство „Това, което казах е, че не съм губил доклади и не съм ги предавал на никой, който няма достъп до класифицирана информация и който не е оторизиран да борави точно с тази информация", каза още лидерът на БСП.

Вирни се горе