На всеки два месеца учене 9 дни ваканция?

На всеки два месеца учене 9 дни ваканция?

Четири неправителствени организации в областта на образованието предлагат на правителството нов учебен график в средното образование. Главното в него е редуване на учене с ваканции. Такъв модел на редуване на периоди на учене и почивка е възприет в редица европейски страни, аргументират се от сдружение “Професионален форум за образованието”, от асоциация “Родители”, асоциация “Български детски младежки парламент” и Националния съюз на работодателите в системата на народната просвета.

Учебната година да започне на 1 септември, а краят й да си остане 15-30 юни, включва предложението. На всеки 2 учебни месеца да има 9 дни почивка, 16 дни за Коледа и Нова година, която да включва два уикенда; един празник – 1 ноември, 3 март, 1 май или Гергьовден, и четири учебни дни. Така ще се осигурят двете 9-дневни ваканции и фактически се разходват само 14 учебни дни, като само в 10-дневната априлска ваканция учебните дни са 6, обясниха от организациите, цитирани от Дарик радио.

В 16-дневната коледна ваканция ще има не повече от 9 учебни дни, защото ще включи уикенда, празниците по Коледа и Нова година. При този график се постига увеличаване на учебното време с 6 до 10 дни, което ще позволи да се компенсират всички редовни или извънредни неучебни дни.

При сегашния учебен график учениците от прогимназиалната степен имат 34 учебни седмици (170 дни), а от гимназиалната степен (без 12-ти клас) – 36 учебни седмици, или 180 дни. Сега от 15 септември до Коледните празници учениците и учителите нямат почивка, посочи Анджекарски, цитиран от БТА. По думите му министърът на образованието Сергей Игнатов и експертите от Министерството на образованието са “приели идеята, че трябва да има промяна, тъй като тези 13-14 седмици от началото на учебната година до Коледната ваканция, които са без почивка, водят до преумора у учениците”.

Вчера в Калофев министър Игнатов обясни, че министерството иска да намали наполовина натовареността на учениците в средния курс, което може да стане с промяна в учебните планове. Но първо трябва да бъде приет нов закон за училищното образование, пише в. “Дневник”.

Започването на учебната година от 1 септември лишава много семейства от единствената възможност да заведат децата си на лятна почивка, защото това е период на намаления, заяви Цвета Брестничка, председател на УС на Асоциация „Родители”, цитирана от “Фокус”. Друго породило се съмнение е дали подобен нов график няма да доведе до стрес при учениците и дали те няма да бъдат отново недоволни, че им се намалява лятната ваканция.

Още в края на лятото родителски организации предложиха лятната ваканция да се съкрати с 2 седмици и учебната година да започва на 1 септември.

От средата на ноември пък учениците започнаха протести, настоявайки за по-дълга коледна ваканция. Исканията им обаче не бяха приети, а готвеният национален ден за бягство от училище на 3 януари 2011 г. се провали.

Вирни се горе