Облекчават изучаването на музика и рисуване в училище

Облекчават изучаването на музика и рисуване в училище

Облекчават и осъвременяват материала за началния и прогимназиалния етап от обучението на децата по Музика и Изобразително изкуство. Това обяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, представяйки в хотел „Шератон" проекта „За по-качествено образование", финансиран от Европейския социален фонд.

Предприети са стъпки за актуализиране и синхронизиране на целия образователен пакет с новата структура на средното образование, заложена в проектозакона за предучилищното и училищното образование.

Дамянова посочи, че са актуализирани държавните образователни изисквания за учебното съдържание и учебните програми, и за всички предмети на учениците от 1 до 7 клас са спазени основни принципи като олекотяване на материала и осъвременяване.

От учебните програми за началния етап по музика отпадат понятията диес, бемол, бекар. От програмата по Музика за 7 клас отпада подробното изучаване на развитието на музиката през различните епохи. Намален е обемът на информацията за музикалните жанрове, например в 5 клас се разглежда само сюитът, а рапсодия – в 6 клас.

В обучението по Изобразително изкуство нов акцент е взаимодействието между изкуството и новите технологии. В учебния материал се представя новата роля на визуалната култура и взаимовръзката на изобразителното изкуство с културата и с институциите на съвременния глобален свят. Ще има нова структура на съдържанието на преподавания материал по Рисуване.

Според министерството за първи път новите понятия са посочени и изброени диференцирано по теми и по класове.

Например за 1-7 клас новите понятия по темите за цветовете като изразно средство ще се изучават постепенно: в 1 клас – видове цветове (жълт, червен, оранжев, виолетов, син, зелен, кафяв, черен, бял), във 2 клас – светли и тъмни цветове, 3 клас – топли и студени цветове, 4 клас – локален цвят, 5 клас – цветова хармония, 6 клас – цветови отношения и в 7 клас – цветова гама и колорит.

Като конкретно ново съдържание в програмите за 5 и 7 клас от министерството посочиха преподаването на „Визуална култура и електронни медии". Включени са и други нови теми, свързани с видовете дизайн и със синтетичните изкуства. Облекчават изучаването на музика и рисуване в училище

Вирни се горе