Обилен снеговалеж в област Смолян

Обилен снеговалеж в област Смолян

Сняг вали в цялата Смолянска област днес. Снежната покривка по високите части и на Пампорово значително е увеличена.

Над 60 машини обработват пътните настилки в Смолянско. Пътищата са проходими при зимни условия.

През нощта не са постъпвали сигнали за закъсали автомобили. Остават въведените ограничения за движение на тежкотоварни автомобили и тегленето на ремаркета и полуремаркета през проходите „Печинско“ и „Превала“, като „Печинско“ автомобилите с маса над 3,5 тона трябва да са с вериги.

Към момента няма затворени пътища, а пътните настилки са обработени, съобщават от Областно пътно управление. Температурите през нощта са варирали от минус 5 до минус 10 граду

Тази сутрин в 5.00 ч. най-ниската температура е отчетена в Кнежа – минус 16 градуса, съобщи в „Събуди се” синоптикът Анастасия Стойчева.

Сняг днес вали в областите Кърджали, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Монтана, Смолян, София и Стара Загора.

"Климатичните граници на температурите през януари в нашата страна са доста широки – от под минус 35 градуса, до над 25 градуса. Имало е години, в които температурите са били необичайно високи, както и много ниски. Толкова ниски температури няма да има този януари. Ще стигат до минус 20 градуса”, обясни Стойчева.

Студът продължава и на Богоявление. В неделния ден се очакват слаби превалявания от сняг в Западна България, но в Централна и Североизточна България те ще бъдат по-интензивни, съобщи БГНЕС.

Сутрешните температури ще бъдат между минус 11 и минус 5 градуса, а дневните ще бъдат между 1 и 4 в централните и източни райони, в Западна България по-ниски и малко под нулата.

Новата седмица, която ще започне с Ивановден ще бъде студена и снежна. В понеделник студът ще се задържи, съществена промяна в сутрешните температури не се очаква – остават до около минус 10 градуса, дневните също ще се понижат и ще бъдат между минус 5 и 0 градуса, за София дневната температура в понеделник ще бъде около минус 4 градуса.

Във вторник ще бъде още по-студено, тъй като ще се изясни, навсякъде се очаква да бъде слънчев денят. Сутрешните температури ще бъдат между минус 18 и минус 8 градуса – в Северна България между минус 16 и минус 8 градуса, в Западна – между минус 15 и минус 11 градуса, в Южна и Източна България около минус 7 градуса. Дневните температури ще се повишат до около минус 3 градуса в Западна и Северна България, в Източна до около 0 градуса.

В сряда се очаква да се заоблачи и на места да има слаби превалявания от сняг, което и слабо ще повиши температурите и те ще бъдат – сутрешните между минус 10 и минус 7 градуса, а дневните от минус 2 до около 6-7 градуса над нулата за Източна България.

В четвъртък ще се затопли още и вече сутрешните температури ще бъдат между минус 6 и минус 1 градуса, а дневните между 1 и 10 градуса над нулата. 10 се очаква да са градусите по Черноморието, където ще има и слаби валежи от дъжд.

От петък се очаква ново застудяване, температурите ще се понижат отново и максималните ще бъдат между 0 и 5 градуса. В почивните дни ще бъде студено, не се очакват валежи. Сутрешните температури ще бъдат около минус 7-минус 2 градуса, а дневните между минус 1 и 5 градуса, за София максималната температура ще бъде около минус 1 градуса.

Вирни се горе