НЦИОМ: ГЕРБ - 23%, БСП - 20% при избори днес

НЦИОМ: ГЕРБ - 23%, БСП - 20% при избори днес

Електоралните симпатии за ГЕРБ са в интервал от 22 до 23 на сто, а за БСП от 19 до 20%. Протестите все още не раждат достатъчно значими политически алтернативи, различни от статуквото. Това показва национално представително изследване на НЦИОМ, направено между 3 и 10 юли сред 1000 души. От Центъра поясняват, че проучването е регулярно планово в рамките на изследователската му програма и няма външен възложител,съобщи Dir.bg.

Социолозите отчитат известно свиване на електоралната тежест на ГЕРБ, в рамките на 1-2 процента, докато БСП леко разширява електоралната си подкрепа, в рамките на около 2-3 процента.

В петък от “Галъп” обявиха резултатите от свое социологическо изследване, според което БСП би изпреварила ГЕРБ с около 3%.

Ако изборите за Народно събрание бяха на 10 юли 2013 г., в следващ парламент според изследването на НЦИОМ със сигурност би присъствало и ДПС с електорална подкрепа между 6 и 7 на сто. Няколко формации имат реални шансове да влязат в нов парламент – “Атака”, “Движение България на гражданите” и НФСБ, всяка от които получава около 3 процента, според данните.

От “Галъп” стигнаха до заключението, че при избори сега БСП биха събрали 21,6%, а ГЕРБ – 17,8 на сто. В Народното събрание би влязло и ДПС – с 6,7 процента, а “Атака” остава извън него.

Според НЦИОМ, три четвърти от хората, които са гласували за ГЕРБ на 12 май, твърдят, че биха повторили вота си и днес. Сред гласувалите за Коалиция за България, този дял е 85 на сто, а сред избирателите на ДПС – 82 процента.

Все още е рано да се мери електорална подкрепа за заявения Реформаторски блок, доколкото тези проекти засега остават в сферата на намеренията, дори според някои от учредителите им, отбелязват от НЦИОМ.

Държавният глава Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик към 10 юли 2013 г. 54% от българите одобряват работата му. За последните месеци от НЦИОМ не регистрират съществени промени в рейтинга му.

Сред лидерите на парламентарните групи в 42-то Народно събрание най-високо е одобрението за председателя на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов – 34%. Неодобрението за дейността му възлиза на 58%. В сравнение с края на април, Борисов е загубил 4% одобрение и е добавил 7% неодобрение.

Лидерът на БСП Сергей Станишев запазва без промени както одобрението, така и неодобрението за дейността си в сравнение с края на април. Към 10 юли работата му одобряват 27% от българите, а 65% не я одобряват.

Председателят на ДПС Лютви Местан е одобряван от 16% от интервюираните – дял с 6% по-висок в сравнение с април 2013 г., а доверие към Волен Сидеров обявяват 8 на сто от българите. Социолозите отчитат, че рейтингът на лидера на “Атака” е с 6 процента по-нисък от април 2013 г.

Вирни се горе