Смолян става център на едно от 6-те горски предприятия в страната

Смолян става център на едно от 6-те горски предприятия в страната

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и заместникът му доц. д-р Георги Костов официално представиха новия Закон за горите, с който на практика стартира мащабна реформа в сектора, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Стопанската дейност в държавните гори ще се извършва в 6 държавни горски предприятия. Досегашните горски и ловни стопанства ще претърпят минимални промени, като ще се трансформират в клонове на 6-те предприятия. Министър Найденов съобщи центровете на шестте горски предприятия – Враца, Габрово, Шумен, Благоевград, Смолян и Сливен.

Актът гарантира равнопоставеност между собствениците на гори, операторите в горите и ползвателите на горски територии или продукти. Създава се изцяло на бюджетна издръжка независим контролен орган за горите в лицето на Изпълнителна Агенция по горите и нейните териториални звена – Регионални Дирекции по горите. В тях ще работят „горски инспектори”, които ще контролират спазването на закона от всички собственици и оператори.

Интересът и натискът на обществеността за прилагане на устойчиво управление на горите се увеличава все повече в световен мащаб, отбелязват от Министерството на земеделието и храните. Неслучайно 2011 година е Световна година на гората, което е добър старт за новия закон.

Заместник-министър доц. д-р Костов представи основните акценти в закона и подчерта, че горите в България се стопанисват устойчиво, което означава, че има баланс между икономическия, социален и екологичен аспект.

Вирни се горе