От днес влизат в сила нови закони и постановления

От днес влизат в сила нови закони и постановления

Считано от 1 септември 2011 г. минималната работна заплата в страната се увеличава от 240 лв. на 270 лв. Съласно постановление на Министерския съвет от 29 юни 2011 г. Автоматично с промяната на минималната работна заплата се променя и размерът на други 54 плащания, регламентирани в нормативни документи.

Считано от 1 септември 2011 г. добавката към пенсията на починал съпруг се увеличава от 20 на 26,5 на сто. Съгласно промени в Кодекса за социално осигуряване, приети от 41-ото Народно събрание на 26 юли 2011 г. По-високата пенсия ще получават 700 000 души, като около 500 000 от тях взимат пенсия от 250 лв. Новият размер няма да се променя до 31 декември 2012 г.

В областните дирекции на Държавен фонд “Земеделие” започва подаването на документи от производители, които желаят да продават индивидуална млечна квота в Квотната борса – до 15 ноември. Министърът на земеделието и храните утвърждава за квотна 2011-2012 г. фиксирана цена от 0,07 лв. за килограм краве мляко за доставки и за директни продажби. За 2010 г. цената за килограм мляко на борсата беше с 0,08 лв. по-висока. Държавен фонд “Земеделие” е междинно звено при Квотната борса. Целта на процедурата е да осигури допълнително количество квота на млекопроизводителите, които искат да разширяват дейността си на пазара. От тях съответно се освобождават тези, които не могат да ги реализират. За периода 2009-2010 г., когато за първи път се прилага Квотната борса, през фонда са продадени и закупени млечни квоти на обща стойност над 641 200 лв. За периода 2010-2011 г. общата стойност на покупко-продажбите е близо 598 500 лв. Образци на заявленията са публикувани на електронната страница на фонда.

Влиза в сила заповед на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за забрана за сключване на договори за дарения за Министeрството на вътрешните работи (МВР). Заповедта е подписана на 15 август 2011 г., като контролът ще се осъществява от заместник-министъра на вътрешните работи Димитър Димитров. Според документа дарения на МВР ще могат да правят общини, държавни структури, които имат функции във връзка с властта, изцяло държавни предприятия или търговски дружества. Донори могат да са международни организации, органи на ЕС. Договорите за допустимите дарения ще се оповестяват публично, но само ако в тях няма класифицирана информация. Публичният регистър на договорите за даренията ще започне да функционира на 1 октомври 2011 г., като в него ще има информация за донори от началото на 2011 г.

От тази дата Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще приема оплаквания по електронен път само чрез специална форма, поместена на уеб сайта на институцията в секцията “Подай жалба”. Писмените жалби и сигнали трябва да съдържат наименованието на органа, до който се подава жалбата, сигналът или предложението; имената, пощенския (електронен) адрес на жалбоподателя; наименованието на фирмата или на търговския обект, срещу когото е оплакването и неговото седалище или адрес на управление; конкретно формулиран проблем и искане на жалбоподателя; докумунти, които да удостоверят сключването на сделката и условията по нея. Жалбата трябва да има и електронен подпис на адресанта. Изискването за електронен подпис се налага след последните промени в Закона за защита на потребителите (ЗЗП), които са в сила от 1 март 2011 г. Писмени жалби на хартиен носител ще продължат да се приемат всеки делничен ден от 9.00 до 17.30 часа в офисите на регионалните подразделения на КЗП.

Бюра за социални услуги по местоживеене в София. Започва приемът на заявления за социалната услуга “Асистент за независим живот” по реда и условията на Наредбата за предоставяне на услугата, изменена с решение на Столичния общински съвет от 28 юли 2011 г. Според направените промени досегашната система за приемане на потребителите на услугата се променя. Вместо по поредността на подадените заявления, ползващите услугата ще се приемат според оценката на потребностите им и съответния брой точки според тези потребности. Освен това кандидатстването на хората с увреждания ще става през септември и октомври, а не на 1 декември, както е било досега. Причината за промяната е ползвателите на услугата да я получават от 1 януари всяка година, а не поетапно през годината, както е сега. През 2011 г. в социалната услуга, издържана от бюджета на общината, са включени над 1400 ползватели. Бюджетът й е 5,5 млн. лв.

От тази дата всички процедури по кандидатстването на децата за прием в детски градини, детски ясли и обединени детски заведения в София ще се извършват само през електронната система на общината. На 25 юни 2011 г. Столичният общински съвет приема доклад, според който останалите извън системата за обслужване на детските градини 26 самостоятелни детски ясли са включени в нея. За всички детски ясли в София ще се кандидатства по един и същ начин. До момента кандидатстването за 26-те самостоятелни детски ясли става на място, което е съпроводено от струпването на много хора на първия ден от срока, а освен това приемът за детска ясла се извършва по критерии “първият подал има предимство”. С приетите правила и уеднаквени стандарти за кандидатстване родителите имат два основни пътя за вписването на децата им в електронната система – самостоятелно, или чрез регистрация на място в детската ясла или градина. Попълненото от тях заявление се вписва в електронната система от директора на градината или яслата.

От тази дата ще бъдат увеличени местата в детските ясли в Плевен. За целта на 5 август 2011 г. Общинският съвет в Плевен отпуска близо 20 000 лв.

Вирни се горе