Новата година започва със студ и слънце

Новата година започва със студ и слънце

Месец януари ще започне със студено време, без валежи. Ще бъде слънчево,.

Бързо ще се затопли и към 4 януари вятърът от югозапад ще се усили. Ще се заоблачи. През периода 5-10 януари ще се създаде валежна обстановка. Временно спиране на валежите ще има в началото на второто десетдневие, съобщават от БАН, цитирани от Агенция „Фокус".

Впоследствие отново ще се създадат условия за превалявания в Северна България предимно от сняг, а в Южна – от дъжд, който в края на валежната обстановка ще преминава в сняг. В началото на третото десетдневие ще застудее чувствително. Валежи не се очакват. Впоследствие температурите ще се повишат и отново има вероятност за валежи.

Средната месечна температура през януари се очаква да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 3 и 0˚, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0 до 3˚, а в планинските райони – между минус 8 и минус 3˚.

Месечната сума на валежите през януари ще бъде около и под нормата, която е между 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 60 и 110 л/кв.м. Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 15° и минус 10˚, а най-високите между 10° и 15˚.

Януари е най-студеният месец от годината и обикновено той определя характера на зимата – мека, нормална или сурова. През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна.

Вирни се горе