Нова шофьорска книжка - само срещу платени глоби

Нова шофьорска книжка - само срещу платени глоби

На стотици хиляди шофьори им предстои смяна на книжките до края на годината. От КАТ обаче обвързаха новите книжки с глобите, съобщава БиТиВи.

Новото обаче е, че при подаването на документите се вадят от информационната система всички неплатени глоби. Ако те не бъдат изчистени, нов документ не се издава. Срокът за плащането е един месец.

Едва след това с документ се отива на другото гише и там се снемат биометричните данни.

200 000 са шофьорите само в София, на които тази година изтича срокът на книжките и те трябва минат през КАТ, за да изкарат новите документи с биометрични данни.

Очаква се в натоварените месеци на ден да минават до 1000 души през гишетата за документи в софийския КАТ. Новата система, макар и с проблеми в първия ден, работи от 29 март.

В столичния КАТ има 5 гишета за снемане на биометрични данни и 5 за подаване на заявления. Процедурата отнема около 5 минути.

За шофьорите до 58 години новата книжка струва 25 лева, над този праг цената й пада на 11. Ако искате бърза поръчка тарифата е двойна.

От КАТ припомнят, че заявления за нови книжки може да се подават и в РПУ-тата, но документите се получават само при пътните полицаи.

Вирни се горе