Нов рекорд за „Еразъм“ - обменът на студенти е нараснал с 8,5 %

Нов рекорд за „Еразъм“ - обменът на студенти е нараснал с 8,5 %

Нов рекорд за „Еразъм“ – обменът на студенти е нараснал с 8,5 %

Двадесет и пет години след началото на програма „Еразъм“ тя е най-известната програма на ЕС и най-успешната схема за обмен на студенти в света.През академичната 2010 — 2011 г. повече от 231 000 студенти са получили стипендии по „Еразъм“ за образование или обучение в чужбина, което представлява нов рекорд и увеличение с 8,5 % в сравнение с предходната година.

Благодарение на акцента върху езиците, адаптивността, опознаването на чужди култури и лидерските качества „Еразъм“ осигурява на младите хора жизненоважни умения, за да се подобрят шансовете им да започнат работа и да се стимулира личностното им развитие.От започването на програмата през 1987 г. повече от 2,5 милиона европейски студенти са получили възможността да заминат зад граница с цел обучение във висше учебно заведение или професионален стаж в някое дружество.Ако се запазят настоящите тенденции, Европейският съюз ще постигне целта си да подпомогне 3 милиона студенти в рамките на „Еразъм“ до 2012 — 2013 г.

Трите най-популярни дестинации за студентите през 2010 — 2011 г. са били Испания, Франция и Германия.Испания е също така държавата, която е изпратила най-много студенти в чужбина, следвана от Франция и Германия.Люксембург е изпратил най-много студенти в чужбина спрямо общия брой на студентите в страната. Бюджетът, заделен за 2010 — 2011 г. в рамките на „Еразъм“ за мобилност на студенти и персонал, е бил в размер на около 460 млн. евро.

„Програмата „Еразъм“, чиято сребърна годишнина празнуваме през тази година, е един от най-големите успехи на Европейския съюз.Числата говорят сами за себе си – и щяха да бъдат дори още по-големи, ако разполагахме с необходимите ресурси, за да отговорим на търсенето.В тези трудни времена уменията, придобити чрез обучение и стажове по „Еразъм”, са по-ценни от всякога“, заяви Андрула Василиу, европейски комисар по образованието, културата, многоезичието и политиката за младежта.

От всички студенти, получили подкрепа по програма „Еразъм“ през 2010 — 2011 г., 190 000 са избрали да прекарат до 12 месеца от следването си в чужбина в университет или друго висше учебно заведение в някоя от 32-те държави, участвали в инициативата през този период (27-те държави членки, Хърватия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Турция;Швейцария е 33-ата държава, която се включи в „Еразъм“ от 2011 — 2012 г.).В сравнение с 2009 — 2010 г. броят на студентите, избрали варианта за обучение, се е увеличил със 7,2 %.

Професионалните стажове във фирми в чужбина се подкрепят от програма „Еразъм“ от 2007 г. насам и стават все по-популярни.През 2010 — 2011 г. всеки шести студент по програма „Еразъм“ (или общо почти 41 000 студенти) е предпочел този вариант.Това представлява увеличение с 15 % спрямо предходната година.

В повечето от участващите държави кандидатурите бяха значително повече от наличните стипендии по „Еразъм“.Средният размер на месечната стипендия, предназначена за покриване на част от допълнителните разходи за пребиваване в чужбина и пътуване, бе 250 евро, т.е. малко по-малко от предходната година (254 евро), което позволи на повече студенти да се възползват от програмата.

Освен това бяха отпуснати 40 000 стипендии на университетски преподаватели и служители за преподаване или обучение в чужбина, което е с 13 % повече от предходната година.

Мобилността с учебна цел е една от ключовите цели на стратегията за растеж и заетост „Европа 2020“;върху нея е съсредоточена и инициативата на Комисията „Младежта в движение“, която се основава на успешната реализация на програма „Еразъм“.

Миналия септември в своята стратегия за модернизиране на висшето образование. Комисията изтъкна необходимостта на студентите да се предоставят повече възможности да придобиват умения чрез образование или обучение в чужбина.Европейската цел за цялостна мобилност при студентите е до края на десетилетието тя да достигне най-малко 20 %.В момента около 10 % учат или се обучават в чужбина с подкрепата на програма „Еразъм“ или други публични и частни средства.Около 4,5 % получават стипендия по „Еразъм“.

Програма „Еразъм“ е насочена не само към студентите и персонала във висшите учебни заведения, но посредством финансиране на транснационални проекти и мрежи тя също така дава възможност на институциите в сферата на висшето образование да работят заедно.Програмата „Еразъм“ даде на тези институции възможността за иновации в преподаването и подобри системите за признаване на периодите на следване в чужбина;тя също така даде тласък на услугите в помощ на студентите, сътрудничеството с бизнеса и институционалното управление.

През ноември 2011 г. Комисията представи своето предложение за „Еразъм за всички“Р, нова рамкова програма, която събира заедно „Еразъм“ и другите европейски и международни схеми в областта на образованието, обучението, младежта и спорта, като замества седем съществуващи програми с една единствена.Комисията предложи бюджет в размер на 19 млрд. евро за „Еразъм за всички“ през периода 2014 — 2020 г., което представлява увеличение с приблизително 70 % спрямо настоящия седемгодишен бюджет за съществуващите програми.Две трети от финансирането по „Еразъм за всички“ ще бъдат за стипендии за повишаване на познанията и уменията.С остатъка ще бъде подкрепено сътрудничеството между институциите, бизнеса и други организации.

Вирни се горе