НОИ праща 38 000 работещи на курорт

НОИ праща 38 000 работещи на курорт

От 2 май може да си направите резервация в СПА хотел или санаториум за сметка на държавата.

Националният осигурителен институт е заделил 15 млн. лева, с които ще плати разноските на 38 000 души, които се нуждаят от рехабилитация, съобщи БиТиВи.

За да получите парична помощ, освен болежки, трябва да имате и платени осигуровки за трудова злополука и професионално заболяване или за общо заболяване и майчинство. Другият вариант е да получавате инвалидна пенсия.

“Най-активното търсене на тази парична помощ е през летните месеци, когато тези лица се опитват да съчетаят полезното с приятното”, обяснява д-р Румяна Павлова от НОИ.

Тази година местата, на които може да се отиде за сметка на НОИ са общо 43 – различни хотели, почивни бази и специализирани болници за рехабилитация. Осигурителният институт плаща 10 нощувки и по 4 процедури дневно, плюс храна. Хората ще доплащат не повече от 15-16 лева на ден. Така десетдневна почивка излиза максимум 160 лева.

Едно от местата, на които може да отидете е санаториумът в Нареченски бани. Базата разполага със 190 легла.

“Правим с подводна струя масаж на цялото тяло, с по-голямо налягане на краката и гърба и по-малко на ръцете. Често се използва при опорно-двигателния апарат, за релаксиране на мускулатурата. Може да се използва за разбиване на камъни в жлъчката”, обяснява рехабилитаторът Диана Манолова.

Парите, които от НОИ са заделили, ще стигнат за около 38 000 души.

Резервации могат да се правят през цялата година, като преди това трябва да получите документ от личния си лекар и одобрение от НОИ.

Не всички пари, отпуснати през миналата година са били похарчени. Очакванията са тази година интересът да е по-голям.

Вирни се горе