Празнуваме Никулден

Празнуваме Никулден

Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, празникът е наричан от народа Никулден

Свети Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси. За свой небесен покровител го считат и банкерите. Неговото житие дава основание в една молитва Свети Николай да бъде наречен “защитник на вярата и верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, одеяние на голите, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, освободител на пленниците и невинно осъдените, ръководител на постниците и монасите, пазител на целомъдрието”.

Празникът на Свети Николай е през Рождественския (Коледния) пост и в този ден много православни християни приемат Свето причастие, а за празничната трапеза се приготвят рибни ястия, които се носят в храма за освещаване.

На Никулден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина. Над 1300 са именниците в община Смолян, които празнуват на Никулден.

Екипът на Smolyannews.com честити празника на всички именици, банкови служители и рибари!

Честито!

Вирни се горе