Неплатилите осигуровки остават без документи?

Неплатилите осигуровки остават без документи?

Който не си е платил здравните или пенсионните осигуровки, няма да получава лична карта, задграничен паспорт и шофьорска книжка.

Тази идея се обсъжда от управляващите, за да бъдат принудени хората да се осигуряват. Това съобщи председателят на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова, цитирана от вестник “Монитор”.

Миналата седмица министърът на здравеопазването проф Анна-Мария Борисоваа заяви, че ще иска законова поправка, която да санкционира тези, които не плащат здравни осигуровки. Премиерът Бойко Борисов пък се възмути, че 1,7 милиона българи не се съобразяват с това си задължение, а очакват европейско ниво на здравеопазването.

Вчера министър-председателят не отрече и възможността неплащането на осигуровките да бъде криминализирано.

Атанасова пък поясни, че при всички случаи рестриктивните мерки срещу длъжниците, включително евентуалното криминализиране, трябва да важат в пакет както за здравното, така и за социалното осигуряване.

По думите на депутатката от ГЕРБ промяната, която може да лиши гражданите от възможността да се сдобият с лични документи, дори е позакъсняла, тъй като е трябвало да предшества масовата подмяна с новите паспорти и карти, която все още протича. Въпреки това, който не се осигурява, няма да може да подмени старите си документи, когато изтече срокът им на валидност.

Десислава Атанасова заяви още, че дори се обмисля гражданите и работодателите да бъдат лишени от всички държавни услуги, в случай че дължат пари за осигуровки. Така например неосигурените нямало да могат да кандидатстват за обществени поръчки ако не докажат, че не дължат пари за данъци и осигуровки включително.

Вирни се горе