Не се очаква поскъпване на храните за Великден

Не се очаква поскъпване на храните за Великден

Няма сериозна промяна на цените на основните хранителни продукти на едро в момента, а при зеленчуците, дори има вариации, в рамките на 3 до 5 %, надолу – сочи анализът на Държавната комисия по стоковите борси и тържища за миналата седмица. Председателят на Комисията Владимир Иванов, коментира по-високите цени на лимоните и особено на джинджифила през последните дни, който на места се продаваше от 19 до 25 лева за килограм.

„През последните седмици се наблюдаваше един скок в цените на цитрусовите плодове. Например, при лимоните имаше скок с 1.30 в рамките на три дена и към момента цената се стабилизира на едни равнища около 3.30 лв. А, по отношение на джинджифила, той е толкова малко количество, а толкова свръх търсене вследствие, че има лечебни качества, което съвсем не е доказано, се получи нормална пазарна картина – силно дефицитна стока, има някакво търсене, на никого не бих препоръчал да плаща, това е огромна цена за този продукт“ – уточни за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

По отношение на общата картина, при краставиците има спад и те се продават за около 1.80 лв., при оранжерийните и вносните домати има вариации около 3.00 – 3.20 лева за килограм, но качествена продукция. Очаква се спад в цената на доматите, тъй като има пренасищане на пазара.

„По отношение на картофите, имаше леко поскъпване с около 25 стотинки, сега има спад. Същото се получи при моркова. При зелените салати, стремително започнаха да падат цените, защото има свръх предлагане. По отношение на останалите хранителни продукти, буквално имаме 30 дена, почти без никаква промяна при захарта, олиото, брашното, яйцата, млечните продукти и свинското месо. Тоест, имаме равнища, които бяха характерни за месеците ноември и декември, миналата година. В някой магазини, поради логистиката, могат да се наблюдават отклонения нагоре при крайното потребление. Като цяло, цената на „потребителската кошница“ в момента е 84 лева, което е с 9 лева е повече, в сравнение със същия период на миналата година“ – допълни Владимир Иванов.

Той поздрави българските преработватели, производители и търговци на хранителни продукти, че въпреки кризата са устояли на предизвикателствата и не се е стигнало както до масово спекулативно вдигане на цените, така и до липса на определени храни на пазара.

По отношение на агнешкото месо за Великден, председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища прогнозира, цената да бъде в нормалните граници от 13 до 16 лева за килограм, в зависимост от разфасовката на месото. Не се очаква поскъпване и при останалите, традиционни за празника, хранителни продукти.

„ И нека, не превръщаме празника само в пиене и ядене, а в осмисляне на празника. Нека да намерим душите си! Можем да посрещнем Великден и вкъщи, празникът не е храната, а в осмислянето на празника“ – категоричен е Владимир Иванов.

Вирни се горе