Не пътувайте към Гърция от понеделник

Не пътувайте към Гърция от понеделник

МВР и Министерството на транспорта призовават българските граждани, превозвачи и фирми да се въздържат от пътувания до Гърция.

Ако е възможно да отложите пътуване към Гърция през следващата седмица, то направете го, защото пограничните пунктове ще бъдат изцяло блокирани.

Това съобщи днес заместник-областният управител на Благоевград Георги Баханов след среща със зам.-областния на Серес Томас Сямбирис и шефа на областната дирекция на полицията в Серес бригаден генерал Николас Ризос.

Срещата бе проведена, за да се обсъди как да бъдат намалени последствията от стачката на гръцките фермери, която ще стартира на 18 януари рано сутринта, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Лошата новина е, че няма дадена гаранция за пропускане през барикадите на леки автомобили и автобуси, както гърците бяха обещали по-рано.

Вероятно първите 24 часа нищо няма да бъде пропускано от България за Гърция, заявили са представителите на гръцките институции на срещата.

Минимум 300 трактори и селскостопанска техника щяла да бъде струпана и на ГКПП-Промахон и на ГКПП-Ексохи. От срещата е станало ясно още, че блокадата със сигурност ще продължи 10 дни.

Гръцкият зам.-областен управител е пояснил, че има вариант за онези, които бързат да пътуват по обходен маршрут през Македония за Гърция, като минат ГКПП-Златарево.

Според Георги Баханов това е доста неудобно решение, защото пътят минава през планина и маршрута е доста тежък, освен това има и минаване през две митници, което също създава неудобство.

За съжаление протестите на гръцките фермери ще доведат до сериозни загуби за българските превозвачи и фирми, както бе миналата година.

Остава единствено да се надяваме преговорите им да приключат по-бързо и да няма напрежение по барикадите. Иначе от наша страна организация е създадена , каза още Георги Баханов.

Вирни се горе