Не може да се появи на пазара ваксина, която да не е безопасна, уверява д-р Симидчиев

Не може да се появи на пазара ваксина, която да не е безопасна, уверява д-р Симидчиев

Не може да се появи на пазара ваксина, която да не работи и да не е безопасна. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев.

По думите му над 70% от населението трябва да си постави ваксина, за да ефект, за да се изгради колективен имунитет и да изчезна пандемията. Той поясни, че клетъчният имунитет се включва на 14-ия ден след ваксинацията.

Специалистът заяви, че лично той би се ваксинирал веднага щом ваксината пристигне у нас.

Д-р Симидчиев обясни, че съхранението на ваксината в болниците е лесно, по-трудното било разпространението на ваксината до кабинетите на личните лекари.

По отношение на това дали има повторно заразени с COVID-19, д-р Симидчиев обясни, че доказано в света повторно преболедували са 30 души.

По думите му обаче, повторно преболедувал не означава, че се е заразил повторно, а по скоро, че за известен период симтомите са утихнали и след това пак са се възобновили.

Пулмологът изтъкна, че когато сме преболедували вируса и имаме нива на антитела, няма смисъл да се ваксинираме. Ако обаче се ваксинираме без да знаем, че сме позитивни, той заяви, че няма да има вреда, но няма да има и полза от поставянето на ваксината.

Ваксината намалява с 10 000 пъти възможните усложнения, ако човек боледува стандартно, обясни още специалистът.

Той отбеляза, че няма данни за развитие на автоимунинни заболявания. Възможно е да се получи, но няма да е често, допълни д-р Симидчиев.

Вирни се горе