Не говориш на български – уволняват те от работа

Не говориш на български – уволняват те от работа

Уволнение ще заплашва чиновници и други длъжностни лица, които не говорят на български език на работното място.

Това предвижда внесеният във вторник в Народното събрание законопроект за българския език на депутата от Коалиция за България проф. Любен Корнезов, съобщава „Труд”,цитиран от Dnes.bg.

"Графичната система на българския език е кирилицата. Българският език е задължителен при предаванията, съобщенията, рекламите по радиото и телевизията и публикациите в печата”, пише в законопроекта.

Той уточнява още, че на български език трябва да се провеждат митингите, конференциите и другите публични изяви на партиите.

В проекта е предвидено още българският език да е задължителен и при “наименованията на учреждения, населени места, площади, улици и пътни знаци, гранични пунктове, летища, училища, търговски заведения, наименования на фирми, туристически обекти, хотели и ресторанти”.

Според Любен Корнезов гражданите могат да общуват помежду си на чужди езици, но “без те да се използват на публични места като демонстрация против българската култура и национално съзнание”.

Според проектозаконa специален държавен орган – Комисия за опазване и развитие на българския език, ще трябва да бди за опазването на родната реч.

Комисията ще се състои от 17 човека. Петима ще се избират от общото събрание на академиците и член-кореспондентите на БАН, петима ще излъчва Съюзът на българските писатели, трима – СУ “Св. Климент Охридски”, а по двама – Съюзът на българските журналисти и Съюзът на юристите.

Комисията за опазването на езика ще работи с четиригодишен мандат, като членовете й ще могат да бъдат преизбирани. Едно от задълженията на новия орган е да “приема задължителни решения за замяна на изрази и думи от друг език с равностойни изрази и думи в българския език”.

Любен Корнезов е записал в мотивите към проекта, че специални закони за езика има във Франция, Полша, Литва, Латвия, Естония, Китай, Люксембург, Канада, Белгия и Ирландия.

Вирни се горе