Най-богатите натрупаха още $524 млрд. през 2013 година

Най-богатите натрупаха още $524 млрд. през 2013 година

За поредна година Бил Гейтс остава най-заможният човек в света

Състоянието на най-богатите хора в света нарасна с още 524 млрд. долара през 2013 г. Това сочи класация на Bloomberg сред 300-те най-заможни жители на земята. С увеличението от миналата година съвкупното им състояние достига 3,7 трлн. долара.Най-големи печалби има в технологичната индустрия, които отчитат скок от 28% през годината. Според класацията само 70 от богаташите в топ 300 са понесли финансови загуби през изминалите 12 месеца.

И през изминалата година най-богатият човек на планетата остава председателят на съвета на директорите на компанията “Майкрософт” Бил Гейтс, който е увеличил капитала си с 15,8 млрд. долара на 78,5 млрд. долара. А акциите на най-големия производител на софтуер в света се повишиха с 40%, сочат данните на Bloomberg.

На второ място в списъка на милиардерите е мексиканският магнат Карлос Слим, който притежава над 73 млрд. долара. За него изминалата година не е била особено успешна – той е претърпял загуби от 1,4 млрд. долара. Пазарният дял на неговата компания America Movil SAB, най-големия оператор на мобилни телефони в Северна и Южна Америка, падна с 12% през първите три месеца на 2013 г. Причината е, че Конгресът на Мексико прие закон, който отменя господстващо положение на пазара на милиардера.

Трето място в рейтинга е за най-богатия човек в Испания, основателя на търговската империя „Индитекс” Амансио Ортега, чието състояние се оценява на 66,4 млрд. долара. Ортега е успял да заработи почти 9 млрд. долара през миналата година.

Големият губещ през миналите 12 месеца е Eйке Батиста, съобщава още Bloomberg. В информацията на агенцията се посочва, че неговото състояние е намаляло с $12 млрд. Петролната му компания OGX Petroleo & Gas Participacoes SA подаде молба за защита от фалит през октомври. Батиста бе осмият най-богат човек в света през март 2012 г.

Bloomberg News разкри 109 милиардери през 2013 г., които никога не са се появявали на международно класиране за богатство. Сред тях е и Линзи Торес, най-младата жена милиардер в САЩ. Тя е на 31 г. и е наследница на веригата заведения In-N-Out Burger. Според данни, събрани от агенцията, империята за бързо хранене е на стойност повече от 1 млрд. долара.

Вирни се горе