Наредба определя конкретни мерки за автомобилните превози

Наредба определя конкретни мерки за автомобилните превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски издаде Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 31 октомври 2002 г. за международен автомобилен превоз на пътници и товари. Очаква се документът да бъде обнародван в “Държавен вестник” на 22 ноември 2011 г.

В наредбата са предвидени конкретни мерки за прилагането на европейското законодателство, уреждащо условията и реда за извършване на автомобилни превози на пътници и товари.

Съгласно действащите европейски норми, лицензите на Общността и заверените копия към тях, издадени преди датата на влизане в сила на регламентите, остават валидни до изтичане на срока им. Лицензите на Общността ще бъдат издавани по новите образци, предвидени в посочените регламенти, при продължаване на срока на вече издаден лиценз или при издаване на нов лиценз след 4 декември 2011 г., съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

Предвид новите разпоредби, превозвачите, притежаващи лиценз на Общността, следва да удостоверят пред Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, че отговарят на посочените изисквания като представят съответните документи, предвидени в Наредба № 11 от 31 октомври 2002 г. за международен автомобилен превоз на пътници и товари.

Превозвачите, притежаващи лицензи на Общността със срок на валидност до 31 декември 2011 г., доказват съответствието си с изискванията, посочени по-горе, при подаване на заявление за продължаване на срока на лиценза.

Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” ще приема заявления за продължаване на срока на лицензите на Общността и на заверените копия на лиценза от 22 ноември 2011 г.

Заявленията са по образец и се подават чрез началниците на областните отдели “Контролна дейност – ДАИ” на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” по регистрацията на търговеца. Издадените лицензи също ще се получават в областните отдели на агенцията, уточниха от министерството.

Вирни се горе