Намаляват административната тежест за физическите лица при подаването на данъчни декларации

Намаляват административната тежест за физическите лица при подаването на данъчни декларации

Предлаганите промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица целят намаляване на административната тежест за физическите лица при подаването на данъчни декларации. Това коментира пред БТА директорът на дирекция “Данъчна политика” в Министерството на финансите Людмила Петкова.

Много е важно данъчното законодателство да бъде разбираемо и лесно приложимо от данъкоплатците, особено по отношение на физическите лица, които сами декларират и внасят данъците си, смята експертът.

Физическите лица, които са имали доходи само от трудови правоотношения, но са останали без работа или са сменили работодател, вече не се налага да подават декларации в НАП.

Практиката показва, че има случаи в които работодатели отказват издаване на служебна бележка, което създава проблем за лицата, когато подават годишната си декларация, обясни Петкова.

Затова се предвижда и санкция до 250 лв. за работодател, който откаже да издаде служебна бележка за изплатени суми. Предлага се и опростяване на режима за деклариране и внасяне на данък за доход от отдаване под наем на общо помещение в сграда етажна собственост. Досега наемател на общо помещение или на пространство от фасада на блок е бил длъжен да издава служебни бележки и сметки за изплатени суми на всички собственици в сградата, а те от своя страна да декларират дохода в годишните си данъчни декларации.

Така се е налагало пенсионери да отиват до данъчните само, за да декларират подобен доход.

Сега се предвижда наемателят да удържи дължимия данък от наема и да го преведе в бюджета, а за получателите на дохода отпада задължението за деклариране пред НАП.

От данъчната дирекция в МФ отчитат като особено облекчение за гражданите и предлаганата промяна дължим данък да се закръглява към всеки кръгъл лев. Анализ на подадените годишни данъчни декларации за 2010 г. показва, че по 114 000 данъчни декларации лица имат да внасят или да им се възстановяват суми, които са до 20 стотинки.

Стига се до абсурда заради дължими 20 стотинки граждани да правят банков превод към НАП, който им струва 3.00 лв. или пък администрацията да прави проверка, да издава документ и да вика гражданите за възстановяване на подобни дребни суми. С предложената промяна ще се намалят както разходите за гражданите, така и за приходната администрация.

Промени се предвиждат и за правилата за получаване на отстъпката от 5% от дължимия данък при внасяне на данъка до 10 февруари или при подаване на декларацията по електронен път.

Тази отстъпка ще се ползва, само ако авансовият данък е внесен от лицата в срок, защото се оказва, че ако те не са правили задължителни авансови вноски по данъците си – тоест са били некоректни към хазната, ще ползват по-голяма отстъпка от коректните данъкоплатци, обясни Людмила Петкова.

Промените, които се предвиждат в Закона за ДДС, са свързани основно с привеждане на националното законодателство в съответствие с европейското право – ДДС Директивата и практиката на Съда на ЕС в случаите, в които е имало противоречие.

Такъв пример за противоречие е разпоредба от действащия закон за ДДС, според която данъчната основа на урегулиран поземлен имот или нова сграда не може да бъде по-ниска от цената на придобиване или себестойност.

С проекта на промени се предлага тази разпоредбата да отпадне, защото според евродирективата трябва да се отчита единствено реалната продажна цена при покупко-продажбата. По този начин се отчитат промените в пазара на имоти, които настъпват, коментира Людмила Петкова.

Във връзка с несъответствие на ЗДДС с европейската директива в областта на туристическите услуги се предлага намалената данъчна ставка от 9% да се прилага за “настаняване, предоставяно в хотел”, а не при “настаняване от хотелиер”, защото услугата може да се предлага не само от хотелиери.

Предвижда се и въвеждане на ново понятие “пътуващо лице”, което е крайният ползвател на обща туристическа услуга. Досега определението в закона е “турист” съгласно Закона за туризма и това може да е само физическо лице.

Съгласно практиката на Съда на ЕС краен ползвател на услугата може да е и юридическо лице – например фирма, която закупува пакет почивка за служителите си, даде пример експертът.

Предлага се още задължително подаване на декларации по ДДС да става само по електронен път, освен в случаите в които отчетните регистри съдържат до пет записи.

Друга предлагана промяна в закона за ДДС е лицата, които са били длъжни да се регистрират по ДДС по реда на чл. 97а от закона за получени доставки на услуги, но не са го направили, при служебна регистрация по инициатива на НАП ще дължат данък и за периода, за който са били в нарушение на закона.

Вирни се горе